Holivud je domovina bijelih momaka!

Agencije
Holivud je domovina bijelih momaka!

Los Anđeles - Holivud je izvitopereni, duboko ukorijenjeni sistem bijelih momaka u kome crnoputi glumci i filmadžije dobiju poneko priznanje, tek toliko da se zadovolji rasna kvota - navode kritičari američke "fabrike filmskih snova".

Nakon završetka ovogodišnje dodjele Oskara, u kojoj ni jedan tamnoputi glumac nije bio čak ni nominovan za nagradu u bilo kojoj konkurenciji /a ima ih mnogo/, neki filmski portali cinično su primijetili:


"Kada bi neki bijelac glumio Majkla Džeksona, dobio bi Oskara!"

Frederik Kendrik, profesor komunikologije na vašingtonskom univerzitetu, smatra da SAD imaju "gomilu problema sa rasama i kulturama".

Za mnoge je još uvijek uzrok svih problema - ropstvo. Bez obzira što je ono odavno ukinuto u SAD i što svi američki građani na papiru imaju ista prava i mogućnosti, za mnoge crnce i druge manjine to nije stvarnost.

Izbor prvog tamnoputog predsjednika SAD to nije mnogo promijenio, navode kritičari.

Mnogi od njih smatraju da Holivud "kontinuirano radi na tome da se ponište svi talenti koji nisu bijeli".

Studenti medijskih nauka iz Vašingtona sakupili su istorijske činjenice u onlajn projektu "Istina koju treba reći". Tu su podaci o 87 godina istorijata dodjele Oskara.

Statistika govori sve - samo 32 dobitnika /od oko 2.900/ bila su crne boje kože!

"Prilikom osnivanja Holivuda, crnci uopšte nisu bili predviđeni", navode filmski istoričari.

Mnogi kao primjer navode čuveni nijemi film "Rođenje nacije" koji je 1915. godine producirao jedan od holivudskih "otaca".

Crnci su u njemu prikazani u negativnom svijetlu, a hvali se praksa rasističkog "Kju Kluks Klana".

Kritičari "Oskara" i Holivuda ukazuju na činjenicu da u "žiriju" za dodjelu Oskara sjedi 6.261 član i da se radi, u velikoj većini, o bijelcima starije i srednje dobi.

Šta je sa bijelim kolegama - glumcima? Mnogi od njih ne žele da komentarišu ove podatke ili samo sliježu ramenima.

Robert Redford, koji je dobio počasnog Oskara za životno djelo u Holivudu, kritičarima je hladno odgovorio da njega zanima "samo posao i rezultat na filmskom platnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana