Herojstvo na filmskoj traci

Mirna Pijetlović
Herojstvo na filmskoj traci

Banjaluka - Dokumentarno filmsko veče okupilo je u srijedu uveče u Narodnom pozorištu Republike Srpske brojnu publiku koja se uz projekciju tri filma podsjetila herojskih podviga u Prvom svjetskom ratu.

Riječ je o drugom dijelu programa "U kontekstu" koji organizuje Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. 

Publika je tako imala priliku da pogleda filmove "Sarajevski atentat" Suada Mrkića, "Cerska bitka" Svetozara Pavlovića, oba iz 1964. godine, i "Jugoslavija po volji naroda 1914-1918" Mikija Stamenkovića iz 1988. godine. 

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je da ti filmovi postaju naše ogledalo, te da kroz njih gledamo sami sebe, kroz djela naših predaka.

- Film "Sarajevski atentat" rađen je povodom 50 godina od atentata i sačinjava ga niz fotografija. Zanimljivo je da se i tih 60-ih godina vodilo računa o tome da se Gavrilo Princip pokaže kao narodni heroj. I ljudi u komunističkom vremenu su Principa smatrali za važnu ličnost u našoj istoriji - rekao je Pandurević. 

On je dodao da film "Cerska bitka", uglavnom sastavljen od fotografija, donosi sliku o počecima Velikog rata na Balkanu, napadu Austrougarske i poznatoj bici na Ceru koja se dogodila u avgustu 1914. godine. 

- Film "Jugoslavija po volji naroda" je vrlo zanimljiv jer je sadržajno i estetski najkompletniji i najbolje govori o Prvom svjetskom ratu i vremenu kada je nastala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca - istakao je Pandurević. 

On je dodao da se u tom filmu govorilo o tome koliko je srpska vojka i politika bila pod raznim uticajima i koliko su saveznici u jednom momentu ne samo pomagali, već u dobrom dijelu i štetili srpskoj politici.

Generalni pokrovitelj programa "U kontekstu" je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Umjetnička sloboda

- Iako su filmovi sastavljeni od fotografija, to nije spriječilo reditelje da imaju određenu umjetničku slobodu, viđenje, koliko je kroz estetiku reditelj sposoban da oživi fotografiju filmskom kamerom. Fotografiju uvijek gledamo iz jedne pozicije, ali filmski reditelj uvijek može kamerom da "manipuliše" fotografijom, zumirajući je, ističući samo jedan lik i upravo tu se stvara dramaturgija i estetika filma - objasnio je Milovan Pandurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana