Herman Hese povezao romantiku i filozofiju

A. M.
Herman Hese povezao romantiku i filozofiju

Montanjola - U svijetu književnosti današnji dan izuzetno je važan, sjetan i tužan, jer je davne 1962. u avgustu preminuo njemački pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Herman Hese.

Pisao je lirske pjesme, novele i romane. U početku svog stvaranja bio je romantičar, a u proznim djelima pod uticajem psihoanalize i orijentalne mudrosti. U Heseovim djelima jasno je uočljivo njegovo zanimanje za egzistencijalne, duhovne i mistične teme i veliki uticaj budističke i hindu filozofije. Njegova najpoznatija djela su "Stepski vuk", "Sidarta", "Igra staklenih perli". Kao i mnogi njegovi likovi, Hese je u toku svog života imao mnogo problema sa ženama. Njegov prvi brak sa Marijom Bernouli, sa kojom je imao troje djece, završio se tragično tako što je njegova žena mentalno oboljela. Njegov drugi brak sa pjevačicom Rut Venger trajao je veoma kratko, a najveći dio vremena proveli su odvojeni jedno od drugog. To je dovelo do duboke emotivne krize, Hese se povukao u sebe i izbjegavao socijalne kontakte, što je opisao u svom čuvenom romanu "Stepski vuk". Ipak, njegov treći brak sa Ninon Dolbin Auslender trajao je do kraja njegovog života. Svoju treću ženu spomenuo je u knjizi "Putovanje na istok".

U "Igri staklenih perli" jedan od likova proglašava svu muziku poslije Johana Sebastijana Baha vještačkom i lošom, proglašavajući Ludviga van Betovena za ekstremni primjer lošeg ukusa u muzici. Inače, "Igra staklenih perli", sa svojim idealizovanim srednjovjekovnim stilom, bila je izuzetno popularna knjiga u ratom razrušenoj Njemačkoj 1945. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana