HDDU zgrožen medijskim napadima na glumca Renea Bitorajca

Tanjug
HDDU zgrožen medijskim napadima na glumca Renea Bitorajca

Zagreb - Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), povodom medijskih i ličnih napada i uvreda upućenih glumcu Reneu Bitorajcu, izrazilo je danas zgražanje nad činjenicom da njihovog kolegu u javnom prostoru "brutalno napadaju zbog njegovog autorskog djela" i poručilo kako će se "uvijek i beskompromisno boriti za umjetničke i lične slobode dramskih umjetnika", prenosi Hina.

"Svako od nas ima pravo na lično i umjetničko izražavanje kao i odgovornost za isto, a u duhu evropskih i hrvatskih stečenih prava i obaveza u javnom djelovanju. Apsolutno osuđujemo bilo koji oblik mržnje, uvreda i prijetnji i ustrajavamo na pozicijama slobode govora, slobode umjetničkog djelovanja i, iznad svega, demokratskog diskursa", ističe se u saopštenju HDDU koje su potpisali predsjednica tog društva Perica Martinović i članovi Upravnog odbora.


Hina navodi da se u saopštenju podsjeća da HDDU ima više od 1.000 članova različitih gledišta, nacionalnosti, vjeroispovijesti, političkih opredjeljenja, seksualne orijentacije i umjetničke estetike.

Hrvatska agencija podsjeća da je Bitorajac snimio satirični video-rad "Mi Hrvati", odnosno obradio pjesmu Sajmona i Garfankla "Sound of silence" u satiričnu "Mi Hrvati", nakon čega je bio izložen nizu negativnih komentara i uvreda na društvenim mrežama, kao i u nekim medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana