Hari Poter gazi tridesete

Cvija Mrkonjić
Hari Poter gazi tridesete

Britanska književnica Džoana K. Rouling objavila je novu priču o najpoznatijem dječaku čarobnjaku Hariju Poteru, koja ovaj put prikazuje njegov život kao starijeg, oženjenog i prosijedog muškarca.

Priča od 1.500 riječi objavljena je na njenom veb sajtu "Pottermore", a opisuje popularnog junaka pred njegov 34. rođendan kako prisustvuje svjetskom prvenstvu u kvidiču, jahanju metlama, sa svojim starim prijateljima Ronom i Hermionom, kao i njihovom djecom.

- Poter ima "poneku srebrnu vlas" u crnoj kosi i misteriozni ožiljak na obrazu, a izgleda da se i Veslijeva riđa kosa malo prorjeđuje - piše u priči napisanoj u obliku izvještaja novinarke koja prati kretanja slavnih ličnosti.

Posljednja knjiga iz ovog serijala "Hari Poter i relikvija smrti" objavljena je 2007, a Roulingova je rekla da neće pisati više nastavaka.

Iz njenog pera potekla je i serija priča povezanih sa malim čarobnjakom, uključujući i "Pripovijesti barda Bidla", a koje se pod ovim naslovom pominju u posljednjem romanu o Hariju Poteru. Priča o dječaku čarobnjaku napisana je u sedam romana, a knjige opisuju avanture mladog maga i njegovih najboljih prijatelja Rona Veslija i Hermione Grejndžer, učenika Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogvarts.

Okosnica radnje je Harijev sukob sa zlim čarobnjakom Lordom Voldermortom, čiji je cilj da osvoji svijet čarobnjaka i pokori bezjake (nemagične ljude) i uništi sve koji mu stoje na putu.

Prvi roman "Hari Poter i Kamen mudrosti" izašao je 30. juna 1997. godine i odmah je stekao veliku popularnost koja je pratila i ostale nastavke. Prema stanju iz juna 2011, prodato je oko 450 miliona primjeraka romana Roulingove koji su prevedeni na 67 jezika. Interesantno je da su nastavci od četvrtog od sedmog srušili rekord najbrže prodavane knjige u istoriji.

Roulingova kaže da je ideju o glavnom liku svojih romana dobila dok je putovala vozom od Mančestera do Londona 1991. godine. Njeno omiljeno mjesto za pisanje prve knjige bio je edinburški kafić u kojem je ispijala bezbroj šoljica kafe. Zahvaljujući prodaji knjiga iz serijala o Hariju Poteru postala je milijarder.

Početak

Prvi roman počinje 1. decembra 1981. godine ubistvom Harijevih roditelja Džejmsa i Lili Poter, koje je počinio Lord Voldemort dok je Hari bio beba. Radnja drugog poglavlja smještena je deset godina kasnije kad Hari Poter saznaje za svoje čarobne moći.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana