“Gusto pleteno kolo” u procesu nominacije na UNESKO-vu listu: Čuvar duše naroda Kozare

Ilijana Božić
“Gusto pleteno kolo” u procesu nominacije na UNESKO-vu listu: Čuvar duše naroda Kozare

BANjALUKA - “Gusto pleteno kolo” u narodu poznato kao Kozaračko kolo koje je duša naroda Kozare i Potkozarja trebalo bi da bude nominovano na UNESKO-vu listu, pa je stoga u toku priprema aplikacionog obrasca.

To je “Glasu Srpske” potvrdila viši kustos i etnomuzikolog u Muzeju Republike Srpske Sanja Pupac, koja je istakla da bi ovu aplikaciju trebalo da završe do kraja mjeseca, jer je posljednji dan za predaju 31. mart.

- Cjelokupan proces apliciranja preuzelo je KUD “Kolovit” Gradiška u saradnji sa gradskom upravom Gradiške i Muzejom RS. Proces nominacije se realizuje uz saglasnosti s nadležnim Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske - kazala je ona.

Objasnila je da je “Gusto pleteno kolo” jedan od najznačajnijih segmenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa Kozare i Potkozarja.

- Njegova ljepota ogleda se u jednostavnosti igre i pjesme koje mu daju ritam i kao takvo se očuvalo do današnjih dana. Naziv je vjerovatno dobilo po formi u kojoj se izvodi. Gusto što znači zbijeno, a negdje se kaže i pleteno, jer su ruke isprepletene ispred tijela tako da je desna ruka preko lijeve ruke saigrača. Igra se u lijevu stranu desnom nogom, a prati ga pjesma starije dvoglasne tradicije - ispričala je ona.

Kako je kazala ovo kolo se igralo u svim prilikama, kao najrasprostranjenije i najstarije, te se stoga može tvrditi da je ono reprezent i tipik Potkozarja jer živi i igra se i danas.

- Izvođenje ovog tadicionalnog kola sve nas stavlja u jedan zajednički lanac. Ono podstiče međusobno razumijevanje i uvažavanje svakog pojedinca, razvija osjećaj pripadnosti određenoj kulturi, a istovremeno razvija osjećaj poštovanja i vrednovanja drugih kultura i nacija i njihovih tradicija - rekla je Pupac.

Naglasila je kako je bitno da ovaj element bude uvršten na UNESKO-vu listu zaštite nematerijalne kulturne baštine, jer bi to bio i prvi element igračkog tradiocionalnog nasljeđa.

- Takođe, to je element koji se praktikuje i u mnogim drugim državama, a izvorno porijeklo mu je Republika Srpska, BiH. Tako da je veoma bitno da ga mi zaštitimo a ne neko drugi, jer imali smo i takvih situacija - objasnila je ona.

Dodala je da je važno da “Gusto pleteno kolo” bude zaštićeno Uneskom i zato što na taj način čuvamo naš kulturni identitet i porijeklo, ali i tako ostavljamo mlađim naraštajima u nasljedstvo igračku praksu Potkozarja.

- Ovom nominacijom dodatno dajemo na značaju “Gustom pletenom kolu”, reklamiramo ga i pričamo o njemu i tako ga čuvamo od zaborava. Na ovaj način ono će biti prisutno u stalnom životu, jer će biti uvršteno i u tradicionalni odgoj, a nadamo se i u nastavni - poručila je Pupac.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS podsjetili su da je u proceduri razmatranja u UNESKU “Nevesinjska olimpijada”.

- U toku ove godine očekujemo rezultate procedure, a predlagač nominacionog fajla jeste Muzej Hercegovine iz Trebinja. Danas se na UNESKO-voj listi nalazi 22 elementa nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske - rekli su iz ovog ministarstva.

Dodali su da je novim Zakonom o muzejskoj djelatnosti jasnije definisan postupak predlaganja ovih elemenata, kako na Preliminarnu listu RS, tako i na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Saradnja sa Slovenijom

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS istakli su da je, na poziv Republike Slovenije, Srpska ušla u projekat upisa na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, elementa “Tradicionalni uzgoj konja Lipicanaca (Lipicanera)”.

- Ovo je prva međudržavna nominacija za UNESKO-vu listu, u kojoj je učestvovalo osam država i rezultat je višegodišnjeg rada na složenom procesu pripreme, zasnovanu na zajedničkim vrijednostima koje su postavljene u prvi plan nominacije. U RS projekat vode Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i Muzej RS - naveli su iz ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana