Gurlit: Ništa ne dam dobrovoljno

Agencije
Gurlit: Ništa ne dam dobrovoljno

Berlin - Nijemac Kornelijus Gurlit, kod kojeg je pronađeno više od 1.400 umjetničkih djela za koje mnogi vjeruju da su ih nacisti ukrali, rekao je danas da djela neće dobrovoljno predati vlastima.

Gurlit /80/, koji je od oca Hilderbranda naslijedio umjetnine, rekao je njemačkom dnevniku "Špigl" da su slike dobijene legalnim putem.

Hilderbrand Gurlit bio je trgovac, koji je prodavao zaplijenjene umjetnine ili ih je otkupljivao od nacista. Među pronađenom kolekcijom, nalaze se brojne slike za koje se smatralo da su izgubljene ili uništene, poput djela Marka Šagala, Pabla Pikasa, Anri Matisa, Oto Diksa i Maksa Libermana.

Stručnjaci ističu da su brojne slike i skice, od kojih su mnoge neuramljene, izuzetnog kvaliteta.

Remek djela pronađena su u Gurlitovoj kući u martu 2012. godine tokom rutinske poreske provjere. Sve ukazuje na to da su brojna djela nacisti oteli od njihovih vlasnika.

Njemačko tužilaštvo saopštilo je da nema dovoljno jake dokaze o kriminalnom djelu kojim bi opravdali Gurlitovo hapšenje.

Jevrejske organizacije kritikovale su njemačke vlasti jer im je bilo potrebno "previše vremena" da otkriju skrivene umjetnine. Postojanje umjetnina u javnosti je objelodanjeno početkom novembra.

Jevrejske porodice i muzeji tvrde da su nacisti od njih uzeli slike i traže da im se vrate.

Remek djela poznatih majstora nalaze se na nepoznatoj lokaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana