Gudeljević: Kultura pretrpjela veliku štetu zbog Kovida-19

Srna
Gudeljević: Kultura pretrpjela veliku štetu zbog Kovida-19

SARAJEVO, 22. APRILA /SRNA/ - Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević izjavila je danas da su sve redovne kulturne aktivnosti u BiH prekinute zbog epidemije virusa korona, te da je kultura u BiH, kao i u drugim zemljama, pretrpjela veliku štetu.

"Danas su naše galerije, pozorišta i koncertne dvorane u virtuelnom svijetu jedne univerzalne komunikativne zajednice koja se nalazi izvan okvira svake galerije i svake pozorišne dvorane. Koliko je važno što danas gledamo snimke predstava bosanskohercegovačkih pozorišta, toliko brine saznanje da su institucije kulture ostale bez redovnih prihoda na dnevnom nivou", rekla je Gudeljevićeva, učestvujući u ime BiH u video-konferenciji koju je Unesko danas organizovao za 122 ministra kulture iz cijelog svijeta.

Osvrćući se na obnovu kulture, Gudeljevićeva je istakla da je BiH decentralizovana zemlja, što će, kad se epidemija završi, biti dodatan problem za obnovu kulture jer se odluke o ulaganju u kulturu donose na nekoliko sasvim različitih nivoa, prenosi "Dnevni avaz".

Ona je izrazila uvjerenje da će svi, ma koliko imali podijeljenu vlast i različite političke poglede, imati jedinstven cilj - pomoći kulturi i kulturnom blagu BiH.

Prema njenim riječima, do danas na nivou BiH nisu preduzete mjere za oblast kulture niti je još uspostavljen poseban fond za ublažavanje efekata pandemije Kovida-19, a veliki problem predstavlja i činjenica da na tom nivou još nije usvojen budžet za ovu godinu, zbog čega nema ni redovnih konkursa za kulturu, koji uobičajeno kulturne radnike i institucije kulture osnažuju i ohrabruju da stvaraju.

Gudeljevićeva je dodala da se, u saradnji sa Uneskom, sprovodi istraživanje o uticaju pandemije na institucije kulture u BiH, te da je svim institucijama kulture u BiH distribuisan poziv za projekte koje je otvorio Unesko.

Ona je najavila da će sve institucije kulture u BiH organizovati 15. maja svoje aktivnosti onlajn na interaktivnoj mapi IKOM-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana