Gravitacija otvara Mostru

Mirna Pijetlović
Gravitacija otvara Mostru

Venecija - Jubilarni 70. filmski festival u Veneciji, popularna "Mostra", biće otvoren večeras naučnofantastičnim ostvarenjem "Gravitacija" Alfonsa Kuarona, a 20 filmova naći će se u konkurenciji za glavnu nagradu - "Zlatnog lava".

"Mostra" će pokušati da isprati sve bogatiju konkurenciju popularnih ekstravaganci iz Rima i Toronta, tako što će na otvaranju biti prikazana svjetska premijera 3D "spejs fantazije".

Ovaj film, čija radnja prati fatalnu misiju astronauta u svemiru, jedan je od nekoliko "teških" priča koje će biti prikazane na festivalu, na kojem će se naći filmovi koji se bave krizama - porodičnim, ekonomskim, društvenim, kao i filmovi koji govore o zlostavljanju djece i otmici.

Svemir, zvijezde i seks tabui biće ove nedjelje u fokusu najstarijeg svjetskog međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gradu koji se bori da ne potone usred bitke protiv porasta nivoa mora. Ugledna Venecija će se ove godine sve jačoj festivalskoj konkurenciji suprotstaviti sopstvenom tradicijom. 

Festival traje do 7. septembra, a ovogodišnji predsjednik žirija je svjetski slavan reditelj Bernardo Bertoluči, koji je posljednji put predsjedao 40. festivalu, 1983. godine.

Američki reditelj Vilijam Fridkin ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno djelo. 

U glavnom takmičarskom programu našli su se brojni filmovi, među njima drama Džejmsa Frankoa "Child Of God", kao i tajvanska arthaus zvijezda Cai Ming-liang sa filmom "Stray Dogs ". Tu je i japanski kralj animacije Ksao Mijazaki, koji se takmiči za "Zlatnog lava" sa ratnim filmom "The Wind Rises".    
Osim njih, u takmičarskom programu bore se i Teri Gilijam sa naučnofantastičnim filmom "The Zero Theorem", te Erol Moris sa novim dokumentarcem "The Unknown Known ", pričom o Donaldu Ramsfeldu.

Sve je spremno za početak najstarije i najveće filmske smotre u svijetu, uz Kan i Berlin. 

Prateći program

Van konkurencije biće predstavljeno 20 filmova, među kojima je i film Južnokorejca Kim Ki-duka "Moebius". U pratećem programu sve posjetioce ove filmske smotre očekuju i filmovi "The Canyons" Paula Šradera, kao i "The Armstrong Lie" Aleksa Gibnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana