Gran pri za film Čovjek iz soli

Priredila: Mirna Pijetlović
Gran pri za film Čovjek iz soli

Istočno Sarajevo - Dokumentarni film "Čovjek iz soli", autora Sajada Mosavija iz Irana, dobitnik je gran pri nagrade "Stećak kneza Pavla", odlučio je stručni žiri 10. međunarodnog filmskog festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma "Prvi kadar" Istočno Sarajevo.

Žiri je ocijenio da autor "vješto barata filmom kojim dočarava snažnu atmosferu i univerzalnu priču o osjećajima otuđenosti koja je često zanemarena u današnjem društvu". 

Ove godine filmove u takmičarskom programu ocjenjivao je međunarodni stručni žiri u sastavu: predsjednik žirija Dragan Elčić, reditelj iz BiH, te članovi Ivan Perić, reditelj iz Hrvatske i Dejan Dabić, filmski i televizijski kritičar iz Srbije. 

Tako je nagradu "Filmska klapa" za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji "Novi pogledi" dobila Ornela Makija iz Belgije za film "Jermenski spisi". Nagrada "Filmska klapa" za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji "Ključ za film" dodijeljena je filmu "Cvijeće" Judite Gamulin iz Hrvatske.

Nagrada "Pečat kneza Pavla" za najbolji kratki igrani film u selekciji "Kratke priče" pripala je filmu "Skrabl" Kristijana Sulsera iz Švajcarske, dok je "Pečat kneza Pavla" za najbolji dokumentarni film u selekciji "U fokusu" dobio Španac Dari Perez za film "Portret jednog umjetnika".

Za najbolji dokumentarni film u selekciji "Eks Ju u fokusu" žiri je nagradu "Pečat kneza Pavla" dodijelio filmu "Kolpa, Kupa, Koupa" Urbana i Jure Bradeška iz Slovenije.

Srca publike osvojili su filmovi "Jadranka" i "Djeca", u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, koji su nagrađeni priznanjem "Zlatno zrno". Direkcija festivala dodijelila je i niz specijalnih nagrada, a jedna od njih je i "Zlatni leptir", koju dodjeljuje "Viva film festival" Sarajevo, za film "Maestro" Nemanje Mladenovića iz Srbije.

Festival je zvanično trebalo da bude zatvoren u petak uveče premijernom projekcijom prvog srpskog naučnofantastičnog filma "Procjep", autora Dejana Zečevića, a u prisustvu producenta Milana Todorovića. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana