Gran pri na 22. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu pripao komadu “Luda šuma” iz Slovenije

Ilijana Božić
Foto: DPRS

BANjALUKA - Gran pri za najbolju predstavu u cjelini na 22. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu pripao je komadu “Luda šuma” Instituta “Kuskus” i Umjetničke produkcije iz Slovenije.

Ovaj festival za najmlađu publiku održan je od 8. do 14. oktobra u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

O najboljima je odlučivao žiri koji je radio u sastavu profesorica Marijana Prpa Fink iz Srbije, dramaturg i reditelj Goran Bulajić iz Crne Gore i glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Zorana Šuman. U konkurenciji je bilo 14 predstava iz devet država.

Prema saopštenju žirija u predstavi “Luda šuma” scenski jezik je građen nesvakidašnjim tehnikama scenskog izraza u kojim glumačko dejstvo, principi lutkarskog pozorišta i svega vidljivog na sceni ostvaruju stil igre koji etičkim i estetskim principima daju vrhunski pozorišni doživljaj za djecu.

“Luda šuma” je lutkarska i muzička predstava, rađena prema basni ruskog pisca Sergeja Kozlova, a koja publiku odvodi u među stanovnike magične zvučne šume. Tu bilje, drveće, korijenje i drugi predmeti u prirodi oživljavaju kao muzički instrumenti, lutke ili scenografija. Priča prati ježa i medvjedića koji mališane odvode u avanturu životnih nevolja, ljepota i tajni.

Prema odluci žirija specijalna nagrada za kolektivnu igru dodijeljena je ansamblu Državnog lutkarskog pozorišta iz Ruse ( Bugarska).

 - U predstavi “Pas koji ...”, glumci grade scenski jezik kroz radost igranja i doprinose snažnom dejstvu na djecu - navedeno je u saopštenju žirija.

Malo pozorište “Duško Radović” iz Beograda osvojilo je specijalnu nagradu za njegovanje i afirmaciju poezije u pozorištu za predstavu “Kad je bio mrak”. Specijalna nagrada za dizajn lutkarskih likova dodijeljena je predstavi “Čarobnjak iz Oza” Pozorišta “Lalka” iz Varšave.

- Likovi koji su dizajnirani izuzetnim osjećajem za njihovo kreiranje kroz objekte i lutke, doprinijeli su čaroliji koja je sastavni dio predstave - objasnio je žiri.

Specijalna nagrada za unapređenje odnosa između tradicije i modernog dodijeljena je komadu “Predstave svjetskih zvijezda” Teatra sjenki “Kemal Fatil Polat” iz Istanbula.

- U predstavi je odnos prema tradiciji kroz staru pozorišnu tehniku “karađoz” omogućio djeci da se upoznaju sa modernim muzičkim izrazom i na taj način prepoznaju vrijednost tradicije sa poštovanjem prema savremenim scenskim i medijskim izrazima - naveo je žiri.

Na 22. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu dodijeljene su i glumačke nagrade pa je tako glumica Kristina Savkov dobila nagradu za ulogu Koraline, u predstavi “Koralina” Pozorišta mladih iz Novog Sada.

- Savkova je vještim lutkarskim znanjem vodila mladu publiku kroz čudesni svijet Koralininih doživljaja sa izuzetnim osjećajem za nijanse u brojnim promjenama kroz koje je glavna junakinja prošla - rekao je žiri.

Glumica Amanda Prenkaj nagrađena je za ulogu Fride u predstavi “Mala Frida” Gradskog kazališta “Žar ptica” iz Zagreba. Glumcima predstave “Čarobnjak iz Oza” Pozorišta “Lalka” iz Varšave  dodijeljene su tri glumačke nagrade i to Magdaleni Pamula za ulogu Doroti koju gradi na matrici koja na originalan način omogućava djeci da osjete magiju glumačkih vještina koje ravnopravno sa ostalim scenskim elementima donose emociju čarolije. Takođe nagrada je pripala i Hani Turnau za ulogu Doroti, koja izuzetnim poznavanjem igračkih i pjevačkih vještina uvjerljivo dočarava lik Doroti, te glumcu Gžegožu Felušu, koji ulogom Oza osobenim glumačkim izrazom i autoritetom uloge koju igra, sa glumačkim nijansama u scenskom izrazu, dočarava djeci svijet povjerenja, neophodnog u procesu odrastanja.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Jakubu Maksimovu za komad “Koralina” Pozorišta mladih iz Novog Sada, a priznanje za najbolju scenografiju Igoru Vasiljevu za komad “Mala Frida”.  Nagrada za najbolju muziku pripala je Petru Kusu u predstavi “Luda šuma”.

Nagrada “dragan banjac”

Nagrada “Dragan Banjac” za najkomičniju glumačku igru pripala je Dominiku Karakašiću za ulogu Karlsona u predstavi “Karlson s krova”, a u produkciji Kazališta lutaka Zadar.

- Energija Dominika Karakašića, kojom treći put plijeni pred banjalučkom publikom, snažan su argument da i ovogodišnji Karlson, taj čudesni mali lutak u rukama ovog umjetnika ima srce koje je nasmijavalo, nasmijalo i oduševilo naše mališane - saopštio je žiri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana