Gran pri “Lut festa” “Čarobnjaku iz Oza” bugarskog teatra

M. P.
Gran pri “Lut festa” “Čarobnjaku iz Oza” bugarskog teatra

Istočno Sarajevo - “Gran pri” za najbolju predstavu i režiju na 16. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu i “Zlatna anima”, pripao je predstavi “Čarobnjak iz Oza” u režiji Bonja Lungova, Državnog lutkarskog pozorišta Stara Zagora iz Bugarske.

Odlučio je ovo žiri u sastavu reditelj iz Rusije Žana Demikhova, dramaturg Ljubica Ostojić i reditelj Predrag Bjelošević.

“Čarobnjak iz Oza” je klasična bajka, intrigantna od dana njenog nastanka. Mjuzikl Državnog lutkarskog pozorišta Stara Zagora je pravi izazov za izvođače i mladi ansambl, talentovanih glumaca.

Sam žanr zahtijeva i odličnu glumu i sjajnu muziku i ples.
Predstava je spoj lutkarske umjetnosti, drame, plesa, muzike i filma, a scenografija, kostimi i multimedijalni segmenti stvoreni su sa puno mašte.

Nagrada za najbolju animaciju i glumačko ostvarenje festivala pripala je Jovanu Caranu za ulogu pripovjedača, oca i kralja u predstavi “Bajka o majušku” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, te Saši Latinoviću u predstavi lutkarske koreo monodrame “Kako je otkriveno letenje” Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Žiri publike nagradu je dodijelio predstavi “Ledeno srce” Pozorišta lutaka Mostar, a nagrada za Predstavu sa najboljom idejom pripala je komadu “Priča o ptici” pozorišta “Genre” iz Japana.

Ocjenjujući 11 predstava u takmičarskom programu festivala, žiri je jednoglasno donio odluke, naglašavajući da će 16. “Lut fest” biti upamćen po širokoj raznoobraznosti lutkarskih formi i žanrova, koje su predstavile lutkarsku umjetnost od mono do ansambl lutkarskih predstava i mjuzikla, kombinujući lutkarsku i živu scenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana