Grafike i Kretanje Branka Miljuša

Snežana Tasić
Grafike i Kretanje Branka Miljuša

Djela istaknutog akademskog slikara i grafičara Branka Miljuša dio su bogate kolekcije Muzeja Kozare u Prijedoru, a dio stvaralaštva ovog umjetnika posjetioci mogu da pogledaju i na izložbi koja će biti otvorena do 25. novembra u ovom muzeju.

- Miljuš nam je za života poklonio bogatu umjetničku zbirku koju čini 150 grafika, slika, mozaika i drugih radova. Dodatna vrijednost ove izložbe je to što su tu njegova prva djela nastala sredinom pedesetih godina. Međutim, tu je i njegov posljednji rad, ulje na platnu "Kretanje", nastalo dva dana prije moždanog udara od kojeg se nikad nije ni oporavio - kaže direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac.

Postavka, otvorena povodom krsne slave muzeja, obuhvata četrdesetak Miljuševih radova među kojima su veoma značajne i originalne grafike. Posljednja slika nastala je na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji, poslije koje je Miljuš ubrzo preminuo.

Za Muzej Kozare nije bilo dileme čime da obilježe krsnu slavu jer prema riječima Milenka Radivojca, Miljuš nije bio samo kum, već i veliki prijatelj i darodavac ove kulturne ustanove, kojoj je ostavio bogatu zbirku svojih djela.

Retrospektivnu izložbu otvorio je Drago Dragić, novi kum Muzeja, kojeg za Miljuša vezuje isti zavičaj, selo Gornja Dragotinja i reputacija slikara svjetskog glasa.

Dragić već 48 godina živi u Francuskoj, ali napominje da je vezan za prijedorski muzej u kojem je imao izložbu prije pet godina.

- Ova izložba je za mene i srećna i nesrećna. Branko je sa nama i nije s nama. Ostavio nam je mnogo radova velike vrijednosti, čiji će značaj, nadam se, prepoznati i prijedorska publika - rekao je Dragić.

Branko Miljuš je imao više od 60 samostalnih i 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više prestižnih nagrada, među kojima su i nagrada na Prvom oktobarskom salonu, "Politikina" nagrada, Veliki pečat "Grafičkog kolektiva", nagrada "Piter Ludvig" u Beču.

Radivojac napominje da će sljedeća godina u Muzeju Kozare imati jubilarni karakter jer se tada navršava 60 godina rada Muzeja.

Atelje u Parizu

Branko Miljuš je diplomirao na slikarskom odsjeku na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1958. godine, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Magistarske studije grafike završio je 1961. godine kod profesora Boška Karanovića, a zatim specijalizirao grafiku u ateljeu Džonija Fridlandera u Parizu. Osim slikarstva i grafike, bavio se mozaikom, vitražom, ilustracijom i grafičkim dizajnom, kao i pedagoškim radom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana