Grafički roman “Hrabrost” objavljen na srpskom jeziku: Strahovi i izazovi odrastanja

Branislav Predojević
Grafički roman “Hrabrost” objavljen na srpskom jeziku: Strahovi i izazovi odrastanja

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Kreativni centar” objavila je autobiografski grafički roman “Hrabrost” proslavljene autorke Rejne Telgemajer.

Riječ je o istinitoj priči o desetogodišnjoj djevojčici koja je zabrinuta zbog vršnjačkog nasilja, uzdrmanog prijateljstva, zbog lošeg uspjeha u školi, kao i promjena koje donosi pubertet.

- Njenu svakodnevicu naprasno će preplaviti još jedan veliki strah. Kako će Rejna skupiti hrabrost da povrati kontrolu nad svojim životom pročitaćete u ovoj mudroj i duhovitoj priči o odrastanju. Rejnina porodica živi u maloj kući u kojoj nema mnogo prostora za privatnost. Ona misli da su njeni roditelji i mlađi sestra i brat uvrnuti, jer stalno jedu istu hranu za večeru. Rejna mnogo voli da čita stripove. Crta ih i sama, posebno kada želi da izrazi svoje brige i strahove. Nekada kroz crtež ili strip rešava i kontrolne zadatke, što ne prolazi baš najbolje kod nastavnika. Nakon preležanog stomačnog virusa povratak u školu za Rejnu postaje veliki izazov. Iako je ozdravila, stomačni problemi se nastavljaju, a zastrašujuće misli je opterećuju - navedeno je u opisu radnje knjige.

Ovaj grafički roman, koji je brzo stekao svjetsku popularnost, govori o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju, o važnosti komunikacije s roditeljima i prijateljima, o povjerenju u psihoterapijske procese i o presudnom značaju pravovremene reakcije okoline. Rejnin problem jeste specifičan, ali njena priča je univerzalna, jer govori o strahovima i o hrabrosti koja prati naše napore da se suočimo s njima.

- Inspiracija za “Hrabrost” bili su stvarni ljudi, stvarna terapija i stvarne uspomene iz mog četvrtog i petog razreda. Prilagodila sam samo neke detalje da biste lakše mogli pratiti priču. Anksioznost i bolovi u stomaku muče me od djetinjstva. Nije mi bilo lako, ali s vremenom je postalo bolje, jer sam naučila da živim s tim - rekla je Telgemajerova.

 “Hrabrost” govori o periodu puberteta koji je svakako skopčan s brojnim teškoćama, ali kada se u sve uključi i suočavanje sa specifičnim mentalnim problemom, strahom od povraćanja, kao i anksioznošću koja uvijek prati ovaj strah, odrastanje postaje još komplikovanije. Teškoće i brige s kojima se suočava glavna junakinja, strah od ismijavanja, strah od javnog nastupa, od gubitka prijatelja, od pubertetskih promjena, i na kraju, strah od povraćanja, u priči su povezane sa strahom od gubitka kontrole. Iako naizgled svakodnevne i ne toliko dramatične, autorka ove pojave tretira sa ozbiljnošću, razumijevanjem i empatijom, dok humorističan ton, izražen kroz tekst i sliku, daje priči dominantne note nježnosti i optimizma. Prevod je djelo Marije Ilić.

Autorka

Rejna Telgemajer višestruka je dobitnica prestižne “Ajznerove” nagrade za strip. Napisala je “Osmijeh” i “Sestre”, grafičke memoare o svom djetinjstvu, kao i “Duhove” i “Dramu”. Adaptirala je i ilustrovala četiri grafička romana u okviru serijala “Klub bebisiterki”. Njena djela bila su na listi bestselera “Njujork tajmsa”. U pripremi su još dva grafička romana ove autorke koje će objaviti “Kreativni centar” “Osmijeh” i “Klub bebisiterki” (prema istoimenom romanu En M. Martin).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana