Grafička novela “Kraljevi trave” na srpskom jeziku: Ubistvo i odmetnici američkog sna

Branislav Predojević
Grafička novela “Kraljevi trave” na srpskom jeziku: Ubistvo i odmetnici američkog sna

BEOGRAD - Izdavačka kuća “300 čuda” objavila je u svojoj ediciji “Novi svet” prvi tom američkog stripa “Kraljevi trave”, počevši tako izdavanje jednog od najboljih stripova u protekloj deceniji na srpskom jeziku.

Riječ je o pravom malom remek-djelu američkog stripa nominovanom za nagradu “Ajzner”, a koje je stvorio scenarista Met Kint, dok je crtež djelo Tajlera Dženkinsa i predstavlja nastavak poetike Kintovih grafičkih novela koje se bave gubitnicima američkog sna. “Kraljevi trave” mogu se opisati kao moderna krimi-priča o ubistvu koja posuđuje elemente fantastike i vesterna, kako bi ispričala priču o tri brata i zapuštenom komadu zemlje koji zovu domom.

Kint plete distopijsku priču koja okružuje naselje s prikolicama kojim braća vladaju, a Robert najstariji od njih drži simbolički tron kralja, međutim, njegova prošlost ga je gurnula u košmar kajanja i alkoholizma zbog nestanka kćerke i odlaska žene. Njegov bijes dodatno je rasplamsao šerifa susjednog grada, koji je njen slučaj odbacio kao slučajno utapanje. Ova svađa konačno doseže tačku ključanja kada problematična šerifova žena pobjegne u Kraljevstvo trave, a Robert je primi i sakrije, a njegova odluka prijeti da dovede do propasti njihovog autsajderskog kraljevstva.

Sam Kint ne voli precizno klasifikovati sopstveni rad, bez obzira na to da li radi vlastite projekte za manje izdavače ili sarađuje sa gigantima poput kompanija “DC” ili “Marvel”.

- Volim žanrovsku fikciju, a odrastao sam u stripovima o superherojima. To me je uvelo u specifičan žanr pripovijedanja. Osjećam se kao da sam smislio zaobilazni način da ispričam priče o stvarnim likovima koji razmišljaju o dubljim stvarima, poput suočavanja s gubitkom i sjećanjem i protokom vremena. Na površini, to je dosadno. To nisu priče, to su samo koncepti i osjećaji. To je ono što želim da radim, želim da pričam priče o tipu koji postaje usamljen i tužan je zbog toga, ali isto tako to zvuči kao užasan strip. Ne želim da čitam o tome. Međutim, ako to ubacite u žanr dobijate uzbuđenje - rekao je Kint.

Ovakav autorski pristup u kombinaciji sa mekanim crtežom Tejlora Dženkinsa, koji sjajno dočarava melanholiju likova i prašnjavu atmosferu njihovog svijeta, dao je u slučaju “Kraljeva trave” sjajan rezultat u vidu inteligentne priče, vizuelno lijepe za čitanje, sa jasnim odmakom od komercijalnih strip serijala.

Kompletan serijal originalno je objavljen 2018. godine, za “Bum komiks” i skupljen je u tri knjige. Prvi tom u srpskom izdanju ima 186 strana u koloru u mekom povezu, a “300 čuda” planira izdati sve tri knjige u prevodu, što je sjajan nastavak njihovih izdanja poput: “Gideon fols”, “Crna značka”, “Rojal siti”, “Distrikt pepela” i drugih modernih američkih grafičkih novela.

Autor

Met Kint važi za jednog od najcjenjenijih američkih strip autora proslavljenog kako sopstvenim radovima tako i saradnjama za velike izdavače. Rođen je 1973. godine, a probio se početkom milenijuma samostalnim izdanjima (Superšpijuni, Vremenski pištolj), da bi potom počeo saradnju sa većim izdavačima poput “Dark Hors” ili “DC”, ali sve vrijeme radi i vlastite autorske projekte i saradnje. Zajedno za Kijanuom Rivsom uradio je strip “BRZRKR”, koji je postao najkomercijalnije strip izdanje u ovom milenijumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana