Grafička novela “Asfalt bluz” objavljena na srpskom jeziku: Ljubavna priča u doba distopije

Branislav Predojević
Grafička novela “Asfalt bluz” objavljena na srpskom jeziku: Ljubavna priča u doba distopije

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Darkvud”, objavila je na srpskom jeziku grafički roman “Asfalt bluz”, francuskog strip umjetnika Žauena Salane.

Originalno je ova grafička novela objavljena kod francuskog izdavača “Humanoidi” 2021. godine uz odlične reakcije kritike i publike, osvojivši brojna priznanja u svijetu devete umjetnosti

Riječ je o futurističkoj priči o ljubavnom razočarenju smještenoj u rane 2030, u svijetu suočenom sa gorućim ekološkim pitanjima. Po riječima Frederika Poteta iz lista “Le Mond”, koji je ovaj strip izabrao za izdanje godine 2021, “Asfalt bluz” više zavodi slikom nego scenarijom.

- Grafički roman “Asfalt bluz” je više od scenarija, prilično klasičnog, zavodi svojom grafikom u ovom obimnom albumu. Kadriranje, rezanje, svjetlo, boje, sve je savršena kinematografija - rekao je Potet.

Iako je osnova priče sentimentalna veza dvoje ljubavnika u različitom periodu njihovih života, kroz nju se prelamaju brojni gorući problemi modernog svijeta - ekologija, klasne razlike i vještačka inteligencija.

- Godina je 2038. Prošlo je trinaest godina otkako se Ninina i Mikova mladalačka romansa završila. Sada su na pragu srednjih godina i velikih životnih raskršća. Nina gubi strast prema poslu i živi s moćnim i ljubomornim čovjekom, a Mik pokušava da prevaziđe posljedice vlastite teške prošlosti i odlučuje se na drastične mjere kako bi supruzi obezbijedio bolji život. Dvoje bivših ljubavnika nisu ni svjesni da im se životi prepliću na svakom koraku dok se oboje na svoj način bore sa svijetom nama bliske sutrašnjice. To je blistav svijet visoke tehnologije u kojem nas vještačka inteligencija uslužuje, a svaki uređaj prepoznaje, i u kojem nas gigantske korporacije truju uz podršku korumpirane vlasti. To je svijet u kojem će junaci ove futurističke drame pokušati da pronađu odgovore na životna pitanja koje tehnologija ne može da pruži - piše u najavi izdavača.

Sam autor, koji je do ovog stripa bio poznat kao crtač hvaljenih naučnofantastičnih serijala “Nova”, “Vječni” i “Elekboj”, u ovaj projekat se intezivno bacio tokom perioda pandemije, želeći da ispriča ljubavnu priču o paru koji prekida vezu, ali se po njegovim riječima ideja neočekivano proširila u nekoliko zanimljivih pravaca.

- U početku sam se oslanjao samo na jedan par, Ninu i Mika, ali brzo sam shvatio da su mi potrebni i drugi protagonisti. Osjetio sam važnost trenutne društvene pozadine, koja odjekuje kroz ekologiju, energetske probleme, klasne borbe, ludi kapitalizam. Odlučio sam da će se priča odvijati u bliskoj budućnosti, sa prilično aktuelnim temama, što mi je pružilo priliku da radim u pomalo avangardnom grafičkom pristupu - rekao je on.

Iako, kako on to naglašava, nije politički angažovan, kroz svoj je roman prelomio goruće teme modernog svijeta koje ga jako brinu.

- Politika me baš i ne zanima. Vidim da se godinama ništa ne mijenja, osim da je društvena podjela sve očiglednija. Nikada se nisam osjećao u određenoj društvenoj klasi, prilično sam skromnog porijekla, a danas živim buržoaski. Ono što me brine jeste ekologija ili nekontrolisan razvoj tehnologije i ogroman uticaj pohlepe kapitalizma na sudbinu planete na kojoj podižem svoju djecu - rekao je umjetnik.

“Darkvudovo” izdanje, objavljeno u okviru njihove biblioteke “Trag”, ima 208 strana u boji u tvrdom povezu.

Film

Salana u ovom stripu briljira grafički, izvlačeći maksimum iz priče kroz oštre kontraste boja, eksperimentalno kadriranje, igru sjenki i svjetla, kontrast planova, na tragu filmskih uticaja, koje on krije.

- Imam kinematografski, gotovo fotografski pristup slici. To je mješavina mojih referenci, mog profesionalnog iskustva storbordera u marketingu i moje vizualne kulture. Kao kinematografske reference vidim uticaje Stenlija Kjubrika, Dejvida Linča, Ridlija Skota, Denija Vilneva, Majkla Mena i Vindinga Refna - rekao je umjetnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana