Gradski odbor trebinjske Prosvjete: Institut za srpski jezik i književnost novi cilj

R. Mi.
Gradski odbor trebinjske Prosvjete: Institut za srpski jezik i književnost novi cilj

Trebinje - Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Trebinje želi da formira institut za srpski jezik i književnost. Za to, kako kažu, mora da postoji novac, jer nacionalno biće naroda jedino se čuva jezikom.

- Naši preci su, a to ne smijemo nikada da zaboravimo, kroz vijekove čuvali najljepše i najmudrije i riječi i poruke, sabirajući u snopove, kao radan domaćin ljetinu, ono što je najljepše i što je neprolazno i vječno u umnosti našeg naroda. Danas, kada kao narod tražimo kojekakvo utočište i siguran zaklon od raznih nepogoda, više je nego sigurno da možemo i da ćemo spas naći u kulturi u jeziku - rekao je sekretar trebinjske "Prosvjete" Rajko Tanasijević.

Podsjetio je da je Gradski odbor "Prosvjete" u Trebinju proteklih nekoliko godina pravio značajne korake da ovo društvo vrati na sam vrh trebinjske piramide kulture, gdje mu je, kako tvrde poslanici kulture u Hercegovini i mjesto.

- Jednostavno rečeno, "Prosvjeta" se mora osposobiti za djelovanje, ulogu i uticaj u srpskom narodu primjeren potrebama, uslovima i mogućnostima početka 21. vijeka. Slika "Prosvjete" u Trebinju je takva da ona u skladu sa crkvom i školom pokušava da njeguje smjernost nasuprot gordosti, darežljivost nasuprot srebroljublja, čistotu moralnu nasuprot razvratu, čovjekoljublje nasuprot zavisti, uzdržljivost nasuprot neumjerenosti, krotkost nasuprot gnjevu, revnost u vjeri i molitvi nasuprot očajanju u lijenosti i nemarnosti prema svom vječnom spasenju - priča Tanasijević.

Naglasio je da će nastaviti koracima kojima su počeli, te da će, kako je u proteklom periodu bilo, svake sedmice organizovati neki kulturni sadržaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana