Gradiška: Otvorena izložba akademskog slikara Mile Sredojevića

Srna
Gradiška: Otvorena izložba akademskog slikara Mile Sredojevića

Gradiška - U Zavičajnom muzeju u Gradišci večeras je otvorena izložba slika pod nazivom "Svjetlo tame", autora Mihajla Mile Sredojevića, akademskog slikara iz tog grada.

Postavku izložbe čini 27 slika, rađenih uglavnom tehnikom ulja na platnu, koje su raspoređene u dva ciklusa.


Prema riječima autora izložbe, prvi ciklus su slike mrtve prirode, malih i običnih stvari iz svakodnevnog života, među kojima su i knjige.

"Drugi ciklus su ulice, fasade i prozori, na njima odslikavam ono što je vrijeme u svom protoku naslikalo na kućama, vratima, prozorima..., jer mi se to čini interesantnim", naveo je Sredojević i dodao da je izložene radove naslikao u zadnjih pet godina.

Sredojević je naveo da je inspiraciju lako naći, jer ima dosta toga interesantnog za likovne umjetnike.

"Ne eksperimentišem mnogo i držim se koncepta klasičnog slikarstva, koje se svodi na odnos svijetlog i tamnog, pa i izložba nosi naziv žSvjetlo tamež", rekao je Sredojević.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika opštine Gradiška, akademski slikar Milovan Čikić, izrazio je zadovoljstvo što je jedan od najiskusnijih gradiških slikara priredio izložbu u svom gradu.

Vršilac dužnosti direktora Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović ocijenio je da je Sredojević izgradio svoj originalni stil i da ga ljudi prepoznaju po njegovim djelima.

Akademski slikar Mihajlo Mile Sredojević rođen je 1952. godine, a Fakultet likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu.

Izložba "Svjetlo tame" u Zavičajnom muzeju u Gradišci, biće otvorena do 30.juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana