Gradiška: Održana akademija Ćopićeve zbilje i tajanstva svjetla i tame

Srna
Gradiška: Održana akademija Ćopićeve zbilje i tajanstva svjetla i tame

Gradiška - Svečana akademija "Ćopićeve zbilje i tajanstva svjetla i tame" povodom deset godina postojanja Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, održana je večeras u Kulturnom centru Gradiška.

Direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović rekao je da ova ustanova želi da značajan jubilej obilježi u deset gradova Republike Srpske sa deset programa u kojima će promovisati stvaralaštvo slijepih i slabovidih lica.


Radinović je naveo da je Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica osnovana odlukom Vlade Republike Srpske 13. jula 2006. godine s ciljem opšteg obrazovanja, informisanja i ispunjavanja kulturnih potreba slijepih i slabovidih lica, te razvoja bibliotečke djelatnosti.

On je naveo da ova ustanova ima oko 600 korisnika i da nije važan broj lica već obrazovanje i pristup informacijama i kulturi u skladu sa Međunarodnom konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom i Zakonom o bibliotečkoj djelatnosti.

"U proteklih deset godina iznjedrili smo veliki broj studenata, obezbijedili udžbenike za osnovno i srednje školovanje, zaposlili nekoliko lica koja su završila fakultete", rekao je Radinović i pozvao đake i studente da se jave u biblioteku i pokušaju da zajedno osmišljavaju sadržaje i promovišu obrazovanje.

Radinović je rekao da je Specijalna biblioteka sa Kulturnim centrom Gradiška potpisala sporazum i da je večerašnja manifestacija početak buduće poslovno-tehničke saradnje.

Program se sastojao iz četiri različita žanra sa jedinstvenom porukom ljubavi i života.

Književnica Borka Tadić izvela je monodramu u znaku bijelog štapa iz zbirke proze "Zbilje i tajanstva".

Ona je rekla da se književnošću bavi od djetinjstva, da puno čita i koristi usluge kako Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske tako i drugih biblioteka.

U programu su učestvovali i dobitnik druge nagrade na književnom konkursu Specijalne biblioteke Božidar Drinić, glumac i izvršni direktor teatra "Scena" Novi Grad Srećko Marčeta i izvorna grupa Gradske organizacije slijepih Banjaluka.

Narednu svečanu akademiju Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske prirediće u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana