Gradiška: Održan koncert Presburger Klecmer benda

Srna
Gradiška: Održan koncert Presburger Klecmer benda

Gradiška - U Kulturnom centru u Gradišci večeras je održan koncert jevrejskog orkestra "Presburger Klecmer bend" iz Bratislave koji izvodi pretežno tradicionalnu jevrejsku muziku, ali kroz projekte sa muzičarima širom svijeta svira i druge muzičke žanrove.

Osim jevrejske, gradiška publika imala je priliku da čuje i balkansku muziku koju je aranžirao i prilagodio ovom muzičkom sastavu muzičar iz Gradiške Miroslav Vuković.


Violinista "Presburger Klecmer benda" Andrej Verner rekao je da su se članovi ovog benda sa Vukovićem upoznali dok su zajedno studirali na muzičkoj akademiji u Bratislavi.

"Zavoljeli smo balkansku muziku i kada je Vuković završio muzičku akademiju dogovorili smo saradnju i zajedno snimili CD sa balakanskom muzikom. Planiramo da nastavimo saradnju, turneju sledeće godine i puno koncerata", istakao je Varner.

On je naveo da bend ima sedam članova, među kojima je i njegova supruga Snežana koja je rodom iz Srbije, i da godišnje imaju oko 100 koncerata širom Evrope i svijeta.

Snežana Jović Verner, koje je završila muzičku akademiju na odsjeku za harmoniku sa Miroslavom Vukovićem, istakla je da je "Presburger Klecmer bend" nastupao u Gradišci i prije pet godine i da je rijetkost da su gostovali dva puta u jednom gradu van Slovačke.

Vuković je naveo da je 2013. godine zajedno sa Merlinom Šepardom iz Engleske, poznatim klarinetistom za jevrejsku tradicionalnu Klecmer muziku, uradio CD za "Presburger Klecmer bend" koji nosi naziv "Pleši sa mnom", koji je u Slovačkoj proglašen te godine za najbolji CD svjetske muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana