Gradiška: Novi naslovi za sve generacije

Milan Vujić
Gradiška: Novi naslovi za sve generacije

Gradiška - Narodna biblioteka u Gradišci obogatila je knjižni fond za više od 600 naslova, a među njima su klasici, ali i djela iz savremene književnosti.

Potvrdila je ovo vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke Gradiška Snježana Miljković i dodala da ljubitelji književnosti na njihovim policama mogu da pronađu blizu 66.000 knjiga.

- Neke od knjiga kao što su "Ana Karenjina" i "Tihi Don" dobili smo na poklon. Od novijih naslova imamo "Spas" Isidore Bjelice, "Veliki rat" Aleksandra Gatalice, ali i knjige iz oblasti popularne psihologije - istakla je Miljkovićeva.

Članovi gradiške biblioteke mogu do dođu i do djela iz oblasti ekonomije, psihologije i istorije, a nisu zaboravljeni ni najmlađi čitaoci.

Osim toga, Narodna biblioteka u Gradišci ima i bogato Zavičajno odjeljenje.

- U Zavičajnom odjeljenju biblioteka sakuplja i čuva sve vrste publikacija koje se svojim sadržajima odnose na opštinu Gradiška. Tu su i radovi kulturnih, naučnih i drugih javnih radnika, koji su rođeni ili su porijeklom u vezi sa našom opštinom, bez obzira na to gdje sada žive - kazala je referent Zavičajnog odjeljenja Ivana Belina.

Ovo odjeljenje čini 1.099 monografskih publikacija, a među serijskim publikacijama nalaze se lokalne novine, časopisi, godišnjaci i školski listovi. Takođe, tu je i album sa 82 fotografije, koje prikazuju nekadašnji izgled Gradiške.

- To su knjige iz oblasti istorije, psihologije, sociologije. Uglavnom je riječ o stručnoj literaturi - kazala je Snježana Miljković.

Legat

U Zavičajnom odjeljenju Narodne biblioteke u Gradišci nalazi se veliki broj knjiga koje im je za života poklonio profesor Cvjetko Bulović. Njegova želja bila je da sva ta publikacija dobije status legata, što je i ostvareno poslije njegove smrti. Legat Cvjetka Bulovića čini 367 naslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana