Grad obojen muzičkim notama

Cvija Mrkonjić
Grad obojen muzičkim notama

Banjaluka - Svjetski dan muzike, koji se obilježava širom svijeta, i u Banjaluci je bio obojen muzičkim notama i proslavljen brojnim nastupima izvođača raznih žanrova. U gradu na Vrbasu 21. jun obilježava se petu godinu zaredom.

U organizaciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološkog društva Republike Srpske, u Gospodskoj ulici, ispred zgrade Gradske uprave, bio je priređen bogat program, a publika je uživala u nastupima od 18 do 23 časa.

Obilježavanje Svjetskog dana muzike počelo je od 11 časova u subotu u jednoj od banjalučkih poslovnica Hipo Alpe Adrija banke, nastupom katedri za etnomuzikologiju i muzičku teoriju i pedagogiju Akademije umjetnosti.

U centru grada publika je imala priliku da čuje i vidi katedre za klavir, gitaru, kamernu muziku, te za solo pjevanje i kamerni hor "A prima vista" Akademije umjetnosti. Nastupili su i polaznici Muzičke škole "Vlado Milošević", a program su uveličali i sportsko udruženje "Capoeira Banjaluka", Vojni orkestar Oružanih snaga BiH, duo Sunčica Trkulja i Marija Pilipović, duo Lidija Pajić i Snježana Popović-Vuleta, kao i "Bandenon Square".

Profesor Akademije umjetnosti Saša Pavlović je istakao da je važno da Banjaluka bude prepoznata kao jedan od velikih centara u kojima kvalitetna muzika ima značajno mjesto, ali da, nažalost, ova vrsta umjetnosti ne dobija priznanje koje joj s pravom pripada.

- Potrebno je stvarati konkretnu muzičku scenu, podsticati i podržavati kvalitetne muzičke stvaraoce i izvođače, muzičke festivale i manifestacije. Treba javno kritikovati loša izvođenja, a kada to postignemo, i mi ćemo biti ravnopravni na svetskoj muzičkoj sceni - kazao je Pavlović.

Dodao je da se na muzičkoj sceni Srpske mogu pronaći skoro svi muzički žanrovi koji su aktuelni i u svijetu, ali je različit odnos društva prema stvaraocima i izvođačima, te se postavlja pitanje kako "preživjeti" sa određenim muzičkim trendom na našim prostorima.

Član sportskog udruženja "Capoeira Banjaluka" Slavica Repović je rekla da su se okupili lijepim povodom i da im je drago i čast što su dio obilježavanja Svjetskog dana muzike.

- To je jedan od rijetkih događaja kada se u gradu mogu čuti najljepši zvuci. Mi smo se publici predstavili brazilskom borilačkom vještinom capoeira, koja u sebi sadrži muziku i ima svoje specifične instrumente - rekla je Repovićeva.

Učenica Muzičke škole "Vlado Milošević" Đorđe Lepir nastupio je sa koleginicom Marinom Gajić i kazala da je srećna što se 21. jun obilježava u njenom gradu, te da slične događaje treba češće organizovati.

Istorija

Na prijedlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa 1997. godine Evropskom poveljom o prazniku muzike ustanovljen je Svjetski dan muzike. On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, širom Francuske proslavlja muzikom, a potpisnice ove povelje bile su Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska. Danas u obilježavanju Svjetskog dana muzike učestvuje više od stotinu zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana