Gostovanje Kinoteke u Srpcu i Derventi

Agencije
Gostovanje Kinoteke u Srpcu i Derventi

Istočno Sarajevo - Kinoteka Republike Srpske gostovaće sutra u Srpcu, a u četvrtak, 16. maja, u Derventi sa programom “Filmoteka” koji je posvećen filmskoj zaostavštini srpskog producenta Đorđa Đoke Bogdanovića, prenijele su agencije.

Bogdanović je tokom Drugog balkanskog i uoči Prvog svjetskog rata bio producent oko tridesetak dokumentarnih filmova od izuzetne vrijednosti za srpsku filmsku baštinu, saopšteno je iz Kinoteke.

Program u Srpcu, koji počinje u 12.45 časova, biće održan u Centru za kulturu kao svojevrstan filmski čas za srednjoškolce i učenike viših razreda osnovne škole tokom kojeg će biti prikazani Bogdanovićevi filmovi iz 1913. godine.

Riječ je o filmovima “Nj.V. prestolonaslednik Aleksandar na Crnom vrhu”, “Dolazak Konjičkog puka u Beograd”, “Grambergova bolnica”, “Nj.V. kralj Petar u Sabornoj crkvi” i “Život srpske vojske u logoru na Banjici”.

Biće prikazani i filmovi “Velika pijaca”, “Dolazak regruta”, “Zakletva regruta” i “Polaganje temelja Bogosloviji Sv. Save” iz 1914. godine.

Program sličnog sadržaja biće realizovan i u Derventi u četvrtak, 16. maja , u Centru za kulturu, sa početkom u 20.00 časova.

Đorđe Bogdanović /1860-1914/, uz Svetozara Botorića i braću Savić, treći je srpski producent, koji je srpskoj filmskoj baštini ostavio djelo od neprocjenjive vrijednosti.

Digitalna restauracija ove vrijedne filmske građe urađena je 2012. godine u Centru za digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke, koja je vlasnik ove vrijedne filmske kolekcije.

Cilj ovog programa, koji se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Jugoslovenske kinoteke, jeste upoznavanja publike sa ovom vrijednom filmskom zaostavštinom, kao i ukazivanje na značaj čuvanja audio-vizuelne baštine kao važnog segmenta našeg kulturno-istorijskog identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana