Gornji Račnik čeka glumce iz "Vremena zla"

Srna
Gornji Račnik čeka glumce iz "Vremena zla"

JAGODINA - Posle Voždovca i Tare, iduće sedmice će biti nastavljeno snimanje "Vremena zla" po trilogiji Dobrice Ćosića u Gornjem Račniku kod Jagodine, a u ambijentu i kući čatmari Ace Kostića, koja je izgrađena pre 136 godina.

Tu je, inače, snimana i serija "Koreni", a glumačka ekipa, koju čine Žarko Laušević, Igor Ðorđević, Nebojša Dugalić, Goran Bogdan, Nada Šargin, Sergej Trifunović, Nataša Ninković... stiže 26. i 27. avgusta. Dva dana ranije stiže njihova prethodnica, koja treba da sve pripremi za snimanje, izjavio je danas Tanjugu suvlasnik kuće Dragan Gligorijević.

Tvorac i izvršni producent "Vremena zla" je kao i u "Korenima" produkcijska kuća Eye to Eye Gorana Šusljaka, a reditelj je Ivan Živković.

Kuća u kojoj će se snimati prestavlja istoriju Srbije i njenog sela, površine je 130 kvadrata, a ognjište je centralni deo kuće oko koga se okupljala porodica, spremala hrana... Ima prostrani doksat, slavsku sobu sa oslikanim krevetima... U prostranom dvorištu su bunar, ostava za hranu, koševi za žito... a do kuće se stiže drvenim mostom preko rečice.

Kuća je bila vlasništvo Ace Kostića (1850-1931.) "prvog i jedinog učenog čoveka u tom kraju. Školu je pohađao u Bagrdanu u kome je u Prvom svetsko ratu bio komadant uprave. Izgrađena je, navodno, po zamisli tadašnjih italijanskih arhitekata", objasnio je Gligorijević, kome je Kostić čukundeda.

Gornji Račnik je od Jagodine udaljen 13 kilometara, nalazi se ispod Crnog vrha i u njemu živi oko 50 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana