Gorica Popović: Zvezdarske zvezdice donose muziku i toplinu

Aleksandra Madžar
Gorica Popović: Zvezdarske zvezdice donose muziku i toplinu

Banjaluka - Publiku ne očekuje velika filozofija teatra, ali sigurna sam da će se dobro zabaviti, od srca nasmejati i osetiti toplinu nekog drugog sveta koji nam se iz ove perspektive čini pristojniji, lepši i osećajniji.

Ovim riječima za "Glas Srpske" beogradska glumica Gorica Popović opisuje predstavu "Zvezdarske zvezdice" koju je režirala, a čijim će izvođenjem 26. marta početi "Dani komedije" u Bijeljini.

Komad je autorski projekat Popovićeve, jer se u njemu pojavljuje kao pisac, reditelj, kostimograf, scenograf i glumica. U "Zvezdarskim zvezdicama" akcent je na muzici, dok je tekst neophodno vezivno tkivo. Zaljubljenici u teatar uživaće u starim i novim šlagerima, a pojedine numere popularna glumica je napisala baš za ovaj komad.

- Često igramo ovu predstavu i zaista uživamo na sceni. Imam puno sačuvanih nota i literature iz doba Branislava Nušića. Na buvljaku sam pronašla nemačke časopise iz 1890. godine, tu su i naše "Ilustracije", list "Moda i mi" - kazala je Popovićeva.

Radnja komada smještena je u Beograd 1935. godine i prati probu ženskog zvezdarskog pjevačkog društva, čiji su članovi beogradske dame zaljubljene u umjetnost i muziku.

- One organizuju priredbu za godišnjicu svog društva, a uz pomoć jednog gospodina, u koga su sve pomalo zaljubljene, uspevaju da naprave zabavu sa mnogo pesme i plesa - rekla je glumica.

Zvezdarsko pevačko društvo nije postojalo, ali kako kaže, prije nekoliko godina i sama je bila stanovnik Zvezdare, pa je poželjela da raspjevanu družinu smjesti baš u taj kraj.

- U ono doba nije bila nikakva retkost da se osnivaju raznorazni horovi, pa je na primer, pri Tramvajskoj direkciji postojalo Pevačko društvo "Nikola Tesla" - dodala je ona.

Ističe da u njenoj predstavi nema politike već da se cijela priča bavi odnosima među članovima društva i njihovim karakterima.

- Tako je jedna od njih udovica koja još oplakuje muža, druga nepriznata pesnikinja, a treća domaćica koja ne priznaje novotarije i modu, sve pod devizom: Prvo muž, pa tek onda ruž! - naglasila je Popovićeva.

Osim Gorice Popović, dame sa Zvezdare igraju i Dara Džokić, Tanja Bošković, Katarina Gojković, Jelica Sretenović, Sofija Juričan. Uloga dirigenta povjerena je Goranu Sultanoviću, a sekretar pjevačkog društva je Radomir Nikolić.

Kada je riječ o značaju festivala, naglasila je da su oni jako bitni i potrebni kulturnoj sceni današnjice.

- Tužno je, ali istinito, da u nekim manjim sredinama, publika ima priliku da u kulturnim sadržajima uživa samo tokom trajanja nekog festivala. Zato sa radošću igram na takvim manifestacijama - kaže Popovićeva.

Nušić

 - Ovo je komedija u stilu Branislava Nušića. On mi je velika inspiracija. Imam i svoju monodramu "Gospođa Milihbrot" koju sam napravila od njegovih priča. Premijera je bila u "Modernoj garaži", a posle sam je igrala svuda redom, više od 160 puta - kaže Gorica Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana