Gordan Kičić za Glas Srpske: Glumcima potreban ozbiljan sindikat

Aleksandra Glišić
Gordan Kičić za Glas Srpske: Glumcima potreban ozbiljan sindikat

Beograd - Status glumca zavisi od nas samih. Moramo da se organizujemo, da napravimo ozbiljan sindikat glumaca kako bismo tražili bolji kvalitet života i rada. Samo kada stanemo jedni iza drugih možemo da očekujemo nešto bolje.

Ovo je mišljenje popularnog srpskog glumca Gordana Kičića, koji se na nekoliko projekata pokazao i kao uspješan producent.

Igrajući više uloga u nekoliko beogradskih pozorišta, ali i istovremeno snimajući televizijske projekte, kaže da mu ne ostaje mnogo vremena da se žali nego samo da preduzima konkretne korake.

- Postoje razne pravne stvari gde glumce prepoznaje zakon, kada je reč o reprizama i slično, ali jedini način je da se zajedničkim snagama za to izborimo. To možemo ako se organizujemo u sindikate pa bismo jedino tako mogli da delujemo - predlaže Kičić, koji je široj publici dobro poznat po ulogama u filmovima "Ona voli Zvezdu", "Lavirint", "Mala noćna muzika", "Kad porastem biću kengur"...

Sa druge strane, Beograđani ga godinama gledaju na pozorišnim daskama.

- Igram u pozorištu skoro svako drugo veče, a kao član Ateljea 212 imam predstave od kojih su neke duže, a neke kraće na repertoaru. Reč je o komadima "Ljubavno pismo", koje traje već 23 godine, "Strujosek" i "Avgust okruga Osindž".

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu igram "Izdaju". Postoji i mjuzikl "Spamalot Monti Pajton", koji smo radili prošle godine i sa njim putujemo. Nadam se da ćemo doći i u Banjaluku - kaže Kičić, koji je u centru pažnje i zbog uloge u novoj seriji Dragana Bjelogrlića.

Riječ je o "Senkama nad Balkanom" gdje tumači lik tajkuna Alimpija Mirića.

- Igram čovjeka koji je profiter tog vremena. Niko se ranije nije bavio Beogradom tridesetih godina iz ovog ugla. To je period procvata ovog grada, ali i stare Jugoslavije. Zaista zanimljivo doba. Nije ostalo previše netaknutih zgrada i objekata koje bismo koristili, ali sa druge strane, to je i izazov - priča glumac uz napomenu da je radnja ove triler serije vrlo zanimljiva.

Posebno zadovoljstvo predstavlja mu rad sa Draganom Bjelogrlićem.

- Ranije smo sarađivali kao kolege i u njegovoj produkciji sam već igrao. Ovo je, ipak, novo iskustvo za mene, jer je Bjela reditelj. Okupio je zaista fantastičnu glumačku ekipu, učestvuje u ovom sjajnom tekstu i siguran sam da će se svideti ljudima - rekao je Kičić o novom projektu.

U ovoj seriji pojaviće se i glumci iz Republike Srpske, a neke od scena biće snimljene u Banjaluci.

- Regionalne produkcije su logična stvar. Ko se bude odlučio da ceo region ponovo uposli oko jednog ili više projekata, uradiće pravu stvar. Na zadovoljstvo svih, ti filmovi i serije će biti gledani. To pokazuju i primeri filmova koji su već rađeni na takav način - ukazuje glumac navodeći da je neophodno da glumci, reditelji i producenti iz bivših jugoslovenskih republika sarađuju.

Podsjeća da sa pozorištem mnogo gostuje širom regiona, ali i da su beogradski teatri domaćini brojnim umjetnicima koji stiže upravo sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

- Bjelogrlić je napravio pravi potez što je zaista uključio bukvalno glumce iz Slovenije, Republike Srpske, Hrvatske - ističe Kičić koji se nedavno vratio na male ekrane zahvaljujući seriji "Ubice mog oca".

Ne krije da mu je izuzetno drago što je dio glumačke ekipe serije koja je za kratko vrijeme postala veoma gledana.

- Narod je prepoznao taj čisti žanr i to je otvorilo vrata za buduće slične projekte kod nas. Došlo je vreme, istina sa zakašnjenjem od dvadesetak godina, da dobijemo takve serije - primjećuje glumac koji tumači lik advokata sumnjivog morala.

Iako ga, kao i njegove kolege, svi poznanici pitaju da im otkrije ko je ubica u seriji, on za sve ima spreman identičan odgovor.

- Mada i ja i ostale kolege znamo identitet ubice, naravno da ne smemo da to kažemo javno - kaže Kičić.

Kao producent je napravio uspjeh sa serijom "Jagodići".

- Nova sezona mogla bi se pojaviti za godinu ili dve. Naravno, imamo napisan zaplet i priča bi trebalo da se dešava tokom Drugog svjetskog rata. Biće veoma uzbudljivo videti sve te likove u vihoru tog vremena - najavio je Kičić.  

Priznanja

Gordan Kičić je za svoj glumački rad dobio brojna priznanja. Među njima su "Car Konstantin" na Filmskim susretima u Nišu za uloge u filmovima "Čekaj me ja sigurno neću doći", "Turneja", "Mala noćna muzika" i "Ona voli Zvezdu". Dobitnik je i "Zoranovog brka" na "Danima Zorana Radmilovića" u Zaječaru, ali i nagrade za glumačku bravuru na Festivalu "Sterijino pozorje" za ulogu Vufa u predstavi "Kosa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana