Goranu Brboriću iz Foče prvo mjesto na literarnom konkursu

Srna
Foto: srna

BANjALUKA- Goran Brborić, učenik petog razreda Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči, osvojio je prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni rad o temi "Srpska u srcu", koji je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj.

Brborić će za nagradu zajedno sa porodicom provesti pet dana u Solunu.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Jelena Jovanović rekla je da Brborićev rad odlikuje rječitost i emotivnost.

"Ono što je suštinski važno za ovaj konkurs je jedna sjajna paralela tradicije koja seže dalje od istorije, a na kojoj Srpska suštinski traje i trajaće", izjavila je Jovanovićeva Srni.

Ona je napomenula da je odluka žirija bila jednoglasna, te da je na konkurs stiglo više od 100 radova iz svih krajeva Srpske.

"U većini radova potencirana su prepoznatljiva obilježja Republike Srpske, kao što su rijeke, planine, spomenici, manastiri, kao i ključne tačke /novije/ srpske istorije, te su đaci srednjih škola i završnih razreda osnovnih škola pokazali zavidno znanje istorije i kulture svog zavičaja", rekla je Jovanovićeva.

Ona je napomenula da je, osim proznih radova, na konkurs stiglo niz uspješnih poetskih ostvarenja.

"Smatrajući da je konkurs svojim kvalitetom i odzivom ispunio svoja očekivanja, Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj je odlučilo da nagradi sve učesnike objavljivanjem svih radova u prigodnoj publikaciji koja će biti svjedočanstvo talenta i vrijednosti koje Republika Srpska gaji", istakla je Jovanovićeva.

U najuži krug izabrani su radovi Anastasije Berić, Anastasije Tomić, Anđele Savić, Andree Đukić, Danijela Miljatovića, Đorđa Kovačevića, Dragane Delić, Gorana Brborića, Marije Jorgić, Milice Borovčanin, Milice Makitan, Ognjena Boškovića i Strahinje Prodanovića.

Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj konkurs za najbolji literarni rad o temi "Srpska u srcu" organizovalo je povodom proslave 30 godina od nastanka Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana