Goran Vračar o novoj zbirci poezije Ispovest ludaka: Stanje duha ispisano stihovima

Aleksandra Madžar
Goran Vračar o novoj zbirci poezije Ispovest ludaka: Stanje duha ispisano stihovima

Istočno Sarajevo - Sve što napišem uglavnom je ili trenutno stanje duha ili reakcija na neki trenutak u vremenu ili društvu.

Za ljubavnu poeziju je bitno biti emotivac i vraćati se u neke dane mladosti koja je daleko iza mene, te ponovo proživjeti stare, već prežaljene i neke nedoživljene ljubavi, dok je za angažovanu poeziju, potrebno biti dobro prodrman postojećim stanjem u društvu, državi i sistemu.

Ovim riječima za "Glas Srpske" počeo je priču književnik iz Istočnog Sarajeva, Goran Vračar čija je nova zbirka pjesama, "Ispovest ludaka", ovih dana udahnula književni vazduh u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Pod koricama ove knjige, kaže Vračar, nalaze se i neki stihovi koji su već objavljivani u prethodnim zbirkama, pa "Ispovest ludaka" na neki način predstavlja "mješavinu starog i novog Gorana".

- Kad kažem novog onda mislim na pjesme pisane u nekoliko prethodnih godina, a ne u smislu nekog novog ja.  Poslije dvije  knjige izdate u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, knjizi poetskih priča i drugoj gdje sam eksperimentisao sa slobodnim stihom, ovaj put, vratio sam se mojoj omiljenoj formi, rimi - ističe Vračar.

Smatra da je uloga pisaca da kritikuju i pozitivno i negativno, ono što vide oko sebe, ono što žive i ono što čini jedan period u kojem stvaraju.

- Ako takva pjesma dodirne ljude i navede ih da, bar na trenutak, razmisle o svom mjestu u vremenu kao i o samom vremenu u kojem se nalaze, onda je cilj postignut. Naravno, ako me pjesme koje pišem nadžive i budu nekome pokazatelj grešaka počinjenih na račun i u ime mog naroda, onda će sav ovaj trud koji ulažem u pisanje dobiti svoj smisao. Ako ne, bar sam pokušao - priča autor nekoliko zbirki poezije.

Vrijeme u kojem živimo, dodaje Vračar, prepuno je tema o kojima se može pisati.

- Bez obzira na to, čini mi se da su pisci uglavnom okrenuti sami sebi i da polako gube ulogu prosvjetitelja, koji su pozvani da kritikuju, osvijeste ili bar ukažu na greške kojih je bezbroj a koje umnogome utiču na život običnog čovjeka, dakle mene, moje porodice, prijatelja i koga sve ne - rekao je Vračar.

Nužno je, naglašava angažovati se na preispitivanju života i sistema u kojem živimo, a koji nas godinama, satire i pretvara u robove političkih partija i igara.

-  Pisci su i pozvani i dužni da o tome naglas progovore pa makar njihov glas i nije jak ni dovoljan da nešto promijeni. Nadam se da će neko nekad negdje, shvatiti da su neke od mojih pjesama krik umirućeg na samrtnoj postelji i da je vrijeme da se okrenemo onom čovjeku koji je bitan samo jednom u dvije godine kada stoji naspram glasačke kutije - zaključio je književnik.

Promocija knjige u Banjaluci

- Iskreno se nadam da ću u oktobru, nakon ove predizborne galame i izborne ćutnje, te sumiranja uspjeha i poraza održati jedno veče poezije u našem glavnom gradu i predstaviti svoj rad prvi put publici u Banjaluci. Dolaze teška vremena pa hajde da ih barem sačekamo s pjesmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana