Goran Janković Vječna inspiracija Božanstvene komedije

Mirna Pijetlović
Goran Janković Vječna inspiracija Božanstvene komedije

Republici Srpskoj nedostaje galerijska scena u smislu da galeristi na određeni način obezbjeđuju prezentacije, promocije i brinu se o umjetnicima. Tako da naši umjetnici jednostavno moraju biti sami svoji menadžeri kako bi prezentovali umjetnost. A to je prilično teško.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" akademski slikar Goran Janković, koji će svoj ciklus slika "Danteros" uskoro da predstavi u prestonici italijanske kulture - u Rimu.

- Činjenica je da živimo u virtuelnoj realnosti, što znači da se slika vraća na velika zvona. Ali ta virtuelnost je toliko komercijalizovana da na neki način guši realnu percepciju umjetnosti. Podržavam virtuelne obilaske muzeja, ali ništa se ne može mjeriti kada uživo pogledate djela velikih umjetnika i kad pred sobom imate jednog Pikasa, Kandinskog, Rubensa... - rekao je Janković.

* GLAS: Vaša izložba iz ciklusa "Danteros" biće prikazana u Rimu, 15. juna, povodom 150 godina obilježavanja italijanske države. Možete li nam reći nešto više o tome?

JANKOVIĆ: Ciklus slika "Danteros", koji je premijerno prikazan 2006. godine u Banjaluci, na moju veliku čast, biće predstavljen italijanskoj publici u Rimu. Poziv da predstavim svoje slike dobio sam od ambasadora Botaija, predsjednika Društva "Dante Aligijeri" u njihovom sjedištu u Rimu, u Palati Firenca, u kojoj je nekada živio i stvarao Karavađo. Veliku zahvalnost za ovaj poziv dugujem ambasadoru BiH u Rimu Branku Kesiću, koji je preuzeo pokroviteljstvo nad ovom izložbom i omogućio da svoje slike predstavim italijanskoj javnosti. Biće izloženo 20 mojih radova, a izložba će trajati 14 dana. Mislim da je ova izložba dostigla svoj vrhunac, jer će se prikazati u centru italijanske umjetnosti, u Rimu.

* GLAS: Budući da ste izlagali u mnogim gradovima u inostranstvu, možete li uporediti našu i inostranu likovnu scenu? Koliko naši mladi umjetnici imaju prilike da se predstave inostranoj publici?

JANKOVIĆ: Na zapadu postoje određeni mehanizmi, tradicija i institucije kulture koje se bave profesionalno kulturnim dešavanjima, naravno uz neizbježnu podršku države. S druge strane, činjenica je da su naše mogućnosti ovdje ograničene. Za iskorak u inostranstvo potrebna je podrška nadležnih institucija, koju često nemamo. Ali opet, možemo navesti lijep primjer našeg umjetnika Mladena Miljanovića, koji je vlastitim trudom i zalaganjem, naravno uz podršku određenih institucija, uspio da izlaže u Beču i Berlinu. Ono što je bitno jeste to da se mladi ljudi, bez obzira na sve, trude da realizuju kvalitetne projekte, da se angažuju oko njihove promocije i sami pokušaju da obezbijede određeni vid podrške. Ipak mislim da vremenom određeni kvalitet sigurno dolazi do izražaja, jer smatram da naši umjetnici to posjeduju i da će biti prepoznati od galerista u zapadnim zemljama.

* GLAS: Da li se likovna umjetnost kod nas dovoljno cijeni i popularizuje na pravi način?

JANKOVIĆ: Mislim da je u posljednjih nekoliko godina napravljen veliki iskorak u tom smislu, zahvaljujući samoj Akademiji umjetnosti, kao i institucijama u gradu. Drago mi je da se pored Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Banskog dvora, LTG galerije i još nekih galerija, izložbe organizuju i u Dječijem i Narodnom pozorištu Republike Srpske. Postoji još prostora u gradu gdje se mogu organizovati izložbe "malih" umjetnika, ali na tome još uvijek treba dosta da se radi. Pomenuo bih i projekat grupe "Protok", koji na dobar način rade na afirmaciji likovne umjetnosti, ne samo u BiH, nego i u regionu. Kvaliteta imamo, samo još trebamo da se potrudimo da ga na pravi način promovišemo i popularišemo, uz nezaobilaznu podršku grada i nadležnih institucija.

* GLAS: Radite li na nekom novom ciklusu i kada možemo očekivati Vašu sljedeću izložbu u Banjaluci?

JANKOVIĆ: Trenutno radim na jednom novom ciklusu slika i na jesen, u novembru, trebalo bi da organizujem i izložbu. Riječ je o ciklusu crteža i grafika naziva "Inferno", gdje preispitujem određena unutrašnja sukobljavanja u čovjekovoj prirodi.

"Danteros"

* GLAS: Kako je nastao ciklus slika "Danteros", šta Vas je inspirisalo?

JANKOVIĆ: Ovaj ciklus je inspirisan Danteovom "Božanstvenom komedijom", koja je po meni jedan mozaik, enciklopedija lijepih životnih slika koje je Dante na tako savršen način opisao. Ona predstavlja vječitu inspiraciju, ne samo meni, nego i drugim velikim umjetnicima, kao što su bili Salvador Dali, Gustav Dore, naš Veličković i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana