Goran Damjanac: Publiku očekuje spektakl

Aleksandra Madžar
Goran Damjanac: Publiku očekuje spektakl

Banjaluka - Režiranje operete "Orfej u podzemlju" je poseban izazov zbog velikog broja izvođača i kompleksnosti materijala. Osim operete kao dramskog teksta, reditelja obavezuju i muzičke kompozicije.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" banjalučki reditelj Goran Damjanac, koji je svoju kreativnu energiju ujedinio sa mnogobrojnim timom Akademije umjetnosti iz Banjaluke kako bi djelo Žaka Ofenbaha uspješno zasijalo na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Opereta će premijeru doživjeti 29. aprila u okviru "Dana Vlade S. Miloševića", čime će ova manifestacija biti zatvorena.

- Ovo jeste prvi put da režiram operetu iako sam radio predstave koje pripadaju muzičkom pozorištu. Međutim, operetu, osim dramskog teksta, tj. libreta, obavezuju i muzičke kompozicije - kazao je Damjanac.

U radu na ovoj predstavi učestvuje oko stotinu mladih ljudi od kojih su osamdeset izvođači.

- Vjerujem da će banjalučka publika uživati u svojevrsnom spektaklu, koji je rezultat izuzetne kreativne energije mnogo umjetnika - rekao je Damjanac.

Jedno od najpoznatijih djela "oca operete" i tvorca najpoznatije kompozicije klasične muzike "Galop infernal", poznatije kao francuski kan-kan, biće izvedeno pod dirigentskim palicama Branke Radošević-Mitrović i Ognjena Bomoštara.

Pored studenata, najveći broj izvođača su umjetnici koji su diplomirali ili su zaposleni na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

- Uz učešće nekoliko gostiju, ovaj projekat je gotovo u potpunosti urađen snagama banjalučke Akademije uz angažman sva tri njena odsjeka - naglasio je reditelj.

Smatra da su svi mladi umjetnici na pravi način iskoristili priliku da pokažu svoje talente.

- Za sve učesnike imam samo riječi hvale, jer je njihov entuzijazam učinio da rad na ovoj predstavi bude igra u kojoj svi uživamo - dodao je Damjanac.

Ukazao je i na veliki značaj ovog projekta za Banjaluku kao grad kulture i umjetnosti.

 - Na ovaj način Akademija umjetnosti i Narodno pozorište RS prikazuju ogroman kreativni potencijal Banjaluke, iz čega će se vidjeti da ovaj grad zaslužuje da u bliskoj budućnosti dobije nacionalni teatar sa dramom, operom i baletom - zaključio je Damjanac.

Identifikacija

- Radnja komada je komična parafraza poznatog mita o Orfeju koji, kao smrtnik, odlazi u podzemlje da pronađe svoju voljenu. O njegovoj sudbini odlučiće bogovi, a u našem tumačenju tog mita trudili smo se da identifikujemo današnje "bogove", tj. one koji odlučuju o našim sudbinama - kaže Goran Damjanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana