Gorak ukus sa tračkom nade za početak

Mirna Pijetlović
Gorak ukus sa tračkom nade za početak

Banjaluka - Borba oholosti i samoljublja sa istinskom srećom i ljubavi prema najbližima u surovoj svakodnevici, ostavila je gorak ukus i na kraju, ipak, sa tračkom nade koja daje snagu za još jedan zamah nasred pučine u moru težine života.

Priča je ovo o burnom odnosu između oca i sina iz pera Nebojše Romčevića, koju je Nikola Pejaković maestralnom i izuzetno emotivnom režijom postavio na scenu Narodnog pozorišta Republike Srpske. Tako je predstavom “Otac i sin”, svečano otvoren ovogodišnji 18. Teatar fest “Petar Kočić” u čijoj će teatarskoj igri i vrhunskim pozorišnim komadima narednih dana uživati publika u Banjaluci.

Romčevićev komad u originalu nosi naziv “Dečja posla” u kojem naslovnu ulogu oca igra bard srpskog glumišta Petar Božović. Po ko zna koji put, on je maestralnom i do srži emotivnom igrom pokazao kolika je glumačka veličina. Njegova gluma u publici je izazvala od smijeha, preko grča, do divljenja lakoći njegove izvedbe, i na kraju do suza zbog tragedije koju njegov lik nosi u sebi.

- Pozorište je crkva, pozorište je moja kuća i imam pravo da govorim kritički gde god da igram. Slično kao što je patrijarh Pavle držao velike propovedi u malim crkvama, bilo gde da se nađe. Mi glumci smo podanici te crkve koja se zove Pozorište, služimo joj verno i dugotrajno, do poslednjeg daha - rekao je Božović.

Pored Božovića, role u predstavi su ostvarili i Ljubiša Savanović, koji tumači ulogu sina, te Nikolina Jelisavac, Anja Ilić i Sandra Ljubojević.

- Divna je predstava. Velika je privilegija i moja i svih nas koji smo bili u publici da gledamo jednog Petra Božovića u ovako veličanstvenoj ulozi. Ceo ansambl mu je dao podršku. Toliko sam ganut i kao umetnik i kao čovek čiji tekst izgovara Božović. Reditelj i glumci su uradili divan posao. Tekst sam pisao dosta davno pa mi je izvetrio iz glave, i gledao sam ga zaista kao gledalac i mogu da vam kažem da sam se baš uželeo ovakvog pozorišta - rekao je Romčević nakon premijere.

Dodao je da je istinski srećan zbog publike “koja je u prilici da vidi nešto što bi možda mogli da nazovemo povratak rediteljskog pozorišta u izvornom smislu, gde reditelj ne stavlja sebe u prvi plan, nego je deo tima koji ima zajednička stremljenja”.

Ovaj komad je izveden van konkurencije, a sedam predstava takmičiće se za nagradu najboljeg. Publika će, pored predstava, imati priliku da uživa i u bogato osmišljenom pratećem programu festivala. Svečanom otvaranju Teatar festa u nedjelju uveče prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine RS Nebojša Čubrilović, ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, te brojne druge ugledne ličnosti iz političkog i javnog života Srpske, kao i veliki broj istinskih zaljubljenika u teatarsku igru.

Veliki podršku ovogodišnjem festivalu, ali i ovogodišnjoj teatarskoj sezoni u Narodnom pozorištu RS dala je kompanija “m:tel”.

- Ponosni smo što smo i ove godine pružili prijateljsku podršku jednom od najznačajnijih kulturnih događajima na ovim prostorima i nadamo se da će ljubitelji teatra u narednim danima istinski uživati - istakla je portparol “m:tela” Milica Stojaković.

Žiri

Predsjednik žirija koji će ocjenjivati predstave je pozorišni kritičar iz Beograda Dragana Bošković, dok su članovi žirija direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević i glumica Nikolina Jelisavac. Nagrade će biti dodijeljene za najbolji dramski tekst, za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju, te za najboljeg glumca i glumicu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana