“Golkonda” objavila strip “Zaliv Kanua” na srpskom jeziku: Epska saga o sukobu starog i novog svijeta

Branislav Predojević
“Golkonda” objavila strip “Zaliv Kanua” na srpskom jeziku: Epska saga o sukobu starog i novog svijeta

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Golkonda”, u okviru svoje edicije “Kist”, objavila je kultni strip “Zaliv Kanua” na srpskom jeziku.

Originalno objavljen u Francuskoj 2009. godine, strip je napisao Tiburs Ože, dok je crtež djelo majstora kista Patrika Prunjea. Autori su čitaocima predstavili ostvarenje svog zajedničkog sna, djelo u kojem istorijske činjenice i događaji služe kao kulise za romansiranu priču o avanturama gusarske družine i Džeka, siročeta koje postaje nevoljni heroj, a koje je, po riječima Prunjea, nastalo tokom poznanstva započetog u jednom strip žiriju.

- Upoznali smo se kada sam ja bio član žirija na festivalu u Angulemu, koji je dodijelio nagradu Ožeu. U međusobnoj priči, jednostavno sam mu rekao šta ne želim da crtam. Periodi i teme koje me nisu zanimale, poput naučne fantastike ili moderne arhitekture. On je napisao istorijski scenario sa pričom iz Bretanje “Gostionica na kraju svijeta”, u kojoj smo uradili tri albuma. Rekao sam mu da me zanima Sedmogodišnji rat, i on je napisao scenario za “Zaliv Kanua”. Pričao mi je o priči putem telefona, dao mi je ideju o likovima, ali sam više radio na raspoloženju i bojama - rekao je Prunje dodajući da je ova tema njegova fascinacija iz djetinjstva.

- Što se tiče likova, više volim da znam kako bi trebalo da se ponašaju prije nego što radim na njima. Napokon, to je univerzum koji sam već poprilično poznavao pošto sam dosta čitao o ovom periodu istorije kao mlad, kada su drugi čitali o Marvelu. Onda je na vama, kao autoru, da shvatite suštinu željene atmosfere. Čitalac mora čuti zvuk topa, povratnu paljbu borbe... U stripu nedostaje samo zvuk - rekao je Prunje.

Sama priča slijedi obrasce avanturističkog žanra prateći dječaka Džeka, siroče rođeno u braku oca Francuza i majke Irkinje, koji, nakon što ga nasilno odvedu iz rodne Akadije, francuske kolonije na tlu Sjeverne Amerike, završava na brodu britanske trgovačke mornarice. On je samo jedan među hiljadama stradalnika “velikog progona”, bolne epizode američke istorije tokom koje su Englezi deportovali žitelje Akadije u svoje kolonije na obali Atlantika. Izložena užasnim uslovima života na brodu “Virdžinija”, grupa bivših osuđenika predvođena Srećnikom Robertsom ubrzo diže pobunu i zauzima brod. Nakon što su postali gusari, Džek i njegovi novi prijatelji stižu do kopna i shvataju da su se našli usred sukoba Engleza i Francuza oko prevlasti nad teritorijom, te da će morati da se odbrane i od jednih i od drugih, ali i od nekih ljudi koje su smatrali “braćom”.

Ovim albumom “Golkonda” najavljuje objavljivanje serije sjajnih naslova koje svojim prepoznatljivim stilom u akvarelu potpisuje Patrik Prunje, poznatih kao “Indijanske sage”, a koja obuhvata i njegove solo albume “Francuz” (2011) , “Poni” (2013), “Irokez” (2016)” i “Tomahavk” (2020), u kojima ovaj velemajstor devete umjetnosti istražuje svijet rane kolonizacije Amerike.

- Ova ideja o susretu starog i novog svijeta privlači me već godinama. Otkrio sam to kada sam bio klinac, čitao sam dosta o tome i nastavlja da me fascinira. Vezan sam za ovaj novi svijet, za Amerikance i za istoriju, posebno za ovu epizodu istorije Francuske koja se odigrala u ovim regijama, u ranoj fazi kolonizacije novog svijeta - rekao je Prunje.

Album na srpskom izdanju izlazi u vrhunskoj opremi i velikom formatu kakav ovaj strip klasik definitivno zaslužuje, ukupno na 104 strane u punom koloru sa obiljem dodatnih materijala i grafičkih radova autora.

Biografija

Patrik Prunje je francuski strip autor i ilustrator rođen 1961. godine, a pod uticajem autora poput Prata, Manare i Loizela počeo je da crta stripove kao samouki crtač.

Nakon što je dobio nagradu za adaptaciju basne “Kornjača i zec” na festivalu u Angulemu, tokom karijere radio je stripove “Nelson i Trafalgar”, “Fol”, “Gostionica na kraju svijeta”, “Indijanska saga”, “Poulbots” i “Vanikoro”, a odlikuje ga jedinstven “slikarski stil”, uz obilnu upotrebu akvarel tehnike ili, kako on to kaže, “poznat sam kao čovjek koji voli zelenu boju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana