Golgota jasenovačka opomena i nada

Aleksandra Rajković
Golgota jasenovačka opomena i nada

Banjaluka - Oratorijum "Golgota jasenovačka", koji je premijerno izveden u Banskom dvoru kulturnom centru, podsjeća na stradale u koncentracionom logoru Jasenovac za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Premijera je održana u srijedu uveče u okviru programa obilježavanja sjećanja na žrtve ovog logora, a oratorijum je nastao na osnovu poeme Ranka Pavlovića "Damari jasenovački". Pavlovićev tekst je libreto za oratorijum, a kompozitor je Aleksandar S. Vujić, koji je dirigovao muzičarima na premijeri.

Na memorijalnoj akademiji, kada je održana premijera bio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Prisjećamo se nevinih žrtava i to uoči 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, koji je prijetio da uništi civilizaciju. Naš narod je dao ogroman doprinos toj borbi, ali je platio i ogromnu cijenu - rekao je Dodik.

Istakao je da su upravo Jasenovac i Donja Gradina postali simboli stradanja srpskog naroda.

- Oni su simboli masovnosti i monstruoznosti zločina koji su zaprepastili i njihove nacističke mentore - kazao je Dodik.

Na premijeri su bili i potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, savjetnik predsjednika Srpske Arie Livne, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života RS.

Oratorijum su izveli članovi Banjalučke filharmonije, kao i mješoviti hor, koji čine članovi Mješovitog hora Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" i Ženskog kamernog hora "Banjalučanke" iz Banjaluke, Mješovitog hora SPCPD "Vila" iz Prijedora i Mješovitog hora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na sceni su se predstavili solisti Dunja Simić, Ana Simanić, Miljana Brezičanin i Svetozar Vujić.

Riječ je o oratorijum koji je podijeljen u dva dijela. Prema riječima Aleksandra S. Vujića, prvi dio je dramatičan i njegovih 12 stavova oslikavaju stradanje, a drugi se sastoji od dva stava - "Zri nada" i "Vjeruju", koji slave život i poručuju čovječanstvu da na kraju uvijek ostaje nada da se život nastavlja.

Oratorijum će biti izveden i u Beogradu i Nišu, a ostaje u trajnom vlasništvu Republike Srpske. Vlada RS u projekat je uložila 100.000 maraka.

Poema

- "Damari jasenovački" su poema za prošle i buduće, nijemi oratorijum za prošle i buduće. Kompozitor Aleksandar Vujić je stvorio muziku koja gromko odjekuje kao krik i opomena da se stradanje nevinih više nikada ne ponovi - rekao je književnik Ranko Pavlović, koji je autor poeme "Damari jasenovački".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana