Gojku Đogu uručena nagrada "Skender Kulenović"

Srna
Gojku Đogu uručena nagrada "Skender Kulenović"

PRIJEDOR - Laureatu 50. Književnih susreta na Kozari pjesniku i akademiku Gojku Đogu večeras je uručena nagrada "Skender Kulenović- književni vijenac Kozare".

Na manifestaciji "Veče laureata", predsjednik žirija Milosav Tešić je rekao da je žiri odluku donio jednoglasno.

On je podsjetio da je Đogo tokom godina i decenija pokazao da spada u pjesnike koji vrlo strpljivo grade svoj pjesnički svijet polazeći od uvjerenja da pjesništvo govori nešto izuzetno i sudbinski važno svakom čovjeku.

-Svoju pjesničku slobodu i hrabrost platio je robijom poslije objavljivanja knjige „Vunena vremena“ 1981. godine, omogućavajući mu na jedan surov način da stane iza svake svoje reči, a to znači da se Đogo može posmatrati kao pesnik čija je pesnička reč stekla onu najdublju istinistost koja dolazi iza jedne dramatične epohe - rekao je Tešić.

Nagradu laureatu je uručio gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, koji je čestitao Đogi i zahvalio svim učesnicima koji su se odazvali ovoj jubilarnoj kulturnoj manifestaciji po kojoj je poznat i grad Prijedor i Republika Srpska.

Laureatu je uručena i nagrada "Ljubijski rudar" čiji je sponzor kompanija "Arcelor mital", a Đogo je zahvaljujući se na ovom priznanju rekao da će novčani dio nagrade usmjeriti na asfaltiranje puta do Crkve Svetog velikomučenika Lazara u Vlahovićima kod Ljubinja.

Organizator i generalni pokrovitelj 50. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori su gradovi Banjaluka i Gradiška te opštine Laktaši, Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, a pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana