Gojko Božović: Njegoš opevao naše vreme

Aleksandra Madžar
Gojko Božović: Njegoš opevao naše vreme

Banjaluka - Najpotpunije izdanje sabranih Njegoševih djela u sedam tomova, u izdanju beogradske izdavačke kuće "Štampar Makarije", priredio je književnik Gojko Božović.

Ovo je samo još jedan od načina na koji se obilježava veliki jubilej - 200 godina od rođenja velikog srpskog pjesnika i vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša. Izdanje je izazvalo veliku pažnju javnosti i stručnjaka za pisanu riječ na Sajmu knjiga u Beogradu.

- Iako su se knjige pojavile povodom dvestogodišnjice piščevog rođenja, samo delo uvek je najveći i dovoljan povod za objavljivanje stvaralaštva velikih pisaca - kazao je Božović.

Istakao je da ovaj književni poduhvat predstavlja najvažniji čin obilježavanja jubileja piščevog rođenja na prostoru Srbije.

- Ta godišnjica je prećutana u Srbiji. Poslednji je trenutak da se kaže da je to najizrazitiji primer političke cenzure i političkog intervenisanja u kulturi našeg vremena - naglasio je Božović.

Izdanje obuhvata sva kanonska djela srpskog velikana, od "Svobodijade" i "Glasa kamenštaka", preko "Ogledala srpskog", do "Luče mikrokozme", "Lažnog cara Šćepana Malog" i "Gorskog vijenca".

- Sedmu knjigu čine dve Njegoševe priče, beležnica, duhovni deo piščevog testamenta, kao i književna, vladarska i vladičanska pisma, koja su pisana sa književnom ambicijom - ispričao je Božović.

Kazao je da djela u zaokruženom obliku i pouzdanom izdanju predstavljaju veliko zavještanje vrhunskog pjesnika srpske i južnoslovenske književnosti XIX vijeka.

- Nije nam bio cilj da dokazujemo kako je on veliki pesnik ili kako je jedan od kanonskih pesnika srpskog i evropskog romantizma. To je poznato. Ključni cilj jeste da se pokaže modernost Njegoševih ključnih spevova. Činjenica je da oni, kao i svako veliko književno delo, govore i o dramama našeg vremena i života - kazao je Božović.

Izdavački poduhvat nastao je na temelju uvjerenja da klasični pisci moraju biti dostupni u novim izdanjima mladim generacijama čitalaca.

- U književnom i kulturnom smislu izdanje je antologijsko, a u izdavačkom reprezentativno - zaključio je Božović.

Lažni car Šćepan

- Uzmimo primer Lažnog cara Šćepana Malog. U Njegoševom spevu samo je jedan lažni car. U modernom dobu retki su oni koji se ne predstavljaju lažno. Ali njegov spev, kao malo koje književno delo, pokazuje iznutra tu dramu zamenjenih i destabilizovanih identiteta i tu moć masovne iluzije, koja se gradi na političkoj prevari - istakao je Gojko Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana