Godišnjica rođenja Jovana Bijelića - majstora kolorističkog ekspresionizma

Srna
Godišnjica rođenja Jovana Bijelića - majstora kolorističkog ekspresionizma

BIJELjINA - Jedan od najvećih srpskih slikara Jovan Bijelić, predstavnik kolorističkog ekspresionizma i član Srpske akademije nauka, rođen je 19. juna 1886. godine u Revniku, u tadašnjoj Austrugarskoj /danas BiH/.

Studirao je u Sarajevu, Krakovu, Parizu i Pragu. Bio je scenograf Narodnog pozorišta u Beogradu, gradu u kojem je živio do smrti 1964. godine.

Slikao je portrete, pejzaže, mrtvu prirodu i kompozicije.

Prošao je nekoliko faza, u kojima je izražen uticaj kubizma u skulpturskoj koncepciji čvrsto modelovane forme i škrtosti palete, a potom je pod uticajem fovizma stvarao koloritna djela izuzetne sočnosti i čulne ekspresije.

Imao je privatnu školu iz koje je izašao niz slikara.

Najpoznatija djela Jovana Bijelić su: "Portret devojke", "Kupačica", "Jajce", "Kći umetnikova", "Dvorište", "Ženski akt", "Sarajevo" i "Portret starice".

Prvu samostalnu izložbu imao je 1917. godine u Sarajevu, a drugu 1919. u Zagrebu. Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama.

Njegova djela nalaze se u više muzeja i galerija - Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, te u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu. Dobitnik je velikog broja slikarskih nagrada.

Bijelić je jedan je od osnivača i pripadnika slikarskih grupa "Oblik", "Samostalni" i "Nezavisni".

Sahranjen je u Aleji narodnih heroja na Novom groblju. U beogradskoj opštini Voždovac postoji ulica koja nosi ime Jovana Bijelića.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana