Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske Tihomiru Levajcu

A. G.
Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske Tihomiru Levajcu

BANjALUKA – Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske za 2019. godinu pripala je književniku i profesoru Tihomiru Levajcu za knjigu "Mašta, taština i ništa".

Žiri je radio u sastavu: prof. Mirko Vuković predsjednik, dr Danijel Dojčinović i književnik Zoran Kostić (članovi), a odluku o pobjedniku donio je jednoglasno.

Roman „Mašta, taština i ništa“ u izdanju “Art printa” iz Banjaluke po mišljenju žirija najkompletnija je knjiga pristigla na ovaj konkurs.

- Ispisujući svoj roman, Tihomir Levajac je sa bezmalo mađioničarskom umješnošću uspio da apstrahujući ličnosti, ambijente, događaje i situacije stvori nevjerovatno uvjerljivu, živu i opipljivu iluziju stvarnosti. To će reći da je njegov lavirint istodobno i naš, lični, lavirint, te da je on ono lično uspio da „vozdigne“ na nivo univerzalnog – kako se to, obično i prečesto, kazuje – zapisao je predsjednik žirija Mirko Vuković.

On dodaje da “nije suvišno kazati i to da je u Levajčevu slučaju, odnosno – u slučaju njegovoga književnog stvaralaštva, očigledan jedan manifestni unutrašnji disbalans”.

- On se u životu (rođen je 1937. godine, pa vi računajte koliko je to) nije „nadobijao“ književnih nagrada, dočim su bezmalo sva njegova djela, na drugoj strani, doživjela najmanje dva, većina tri, a roman „Jope sudanija“ čak osam izdanja. Ako će odluka ovog žirija biti jedan uteg na onom zalebdjelom tasu koji će vagu natjerati da škrine i koliko-toliko umanji taj hijatus, to će njegovim članovima pričiniti jednu nepatvorenu intimnu, esnafsku satisfakciju – naveo je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana