Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske: Priznanje podijelili Pavlović i Tepavčević

Mirna Pijetlović
Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske: Priznanje podijelili Pavlović i Tepavčević

Banjaluka - Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske za knjigu objavljenu u 2015. godini dodijeljena je ravnopravno knjigama "Karenjina i Vronski u zadimljenoj krčmi" Ranka Pavlovića i "Grad za nezbrinutu djecu" Dragana Tepavčevića.

Odlučio je ovo stručni žiri u sastavu: Sanja Macura, predsjednik, te članovi Miljko Šindić i Mićo Cvijetić. Žiri se složio da nagrada bude ravnopravno podijeljena između dvije kandidovane knjige, pri čemu je u najuži izbor svaki član žirija kandidovao po dva naslova.

Kako je za "Glas Srpske" izjavio književnik Ranko Pavlović, piscu je najdraža nagrada koju dobija od ljudi iz struke.

- U žiriju su bili vrsni književni kritičari i pretpostavljam da im nije bilo lako donijeti odluku zato što znam da su članovi Udruženja književnika Srpske, koji su i mogli konkurisati za ovu nagradu, u prošloj godini objavili nekoliko umjetnički vrijednih, zapaženih knjiga poezije i proze - kazao je Pavlović.

Njegova knjiga, odnosno zbirka 76 kratkih priča, govori o pisanju i piscima, djetinjstvu i zavičaju, kao i o snovima koji se prepliću s javnošću.

- Kratke priče Ranka Pavlovića, koje same sebe istražuju i vrednuju, pisane su prema zahtjevima savremenih književnih leksikona u kojima je ova pripovjedna vrsta određena i svrstana između starog i novog stvaranja, feljtonističkog i novelističkog - stoji u obrazloženju stručnog žirija.

U njegove priče, u treći milenijim, ističe se u ocjeni žirija, ušetali su likovi koji su privremeno napustili korice unutar kojih bivstvuju.

- Sobom su donijeli dašak prošlosti, miris patine, a dobili su novo osvjetljenje čekajući na raskrsnici razmišljajući da li poći pravo, ili skrenuti desno ili lijevo - navodi žiri.

Kada je u pitanju roman Dragana Tepavčevića, ovaj književnik čitaoca vodi kroz temu rata s kraja prošlog vijeka i odrastanje u domu za nezbrinutu djecu.

- Pisan je tečno, jasno, gipko, zanimljivo i dinamično. On objedinjava ličnu i kolektivnu ravan, iz kojih progovaraju glasovi štićenika Doma, Damira Filipovića Arapa i njegove žene Nade, koji su u potrazi sa sopstvenim identitetom, dajući ubjedljivu sliku rata u pozadini, prikazanog u svoj njegovoj složenosti - navodi se u saopštenju žirija povodom nagrade.

U ovom romanu, ističu članovi žirija, susreću se i sučeljavaju najrazličitiji tipovi likova, "od kepeca hiperbolisane muškosti, preko čestite prostitutke, vođa predratnih i ratnih grupa označenih psihologijom mase, do altruističnog profesora i konobara - studenta književnosti koji ne uspijeva da uhvati zlatnu pticu svog identiteta".

Na konkursu su mogli da učestvuju isključivo članovi Udruženja književnika Srpske za nagradu koja se dodjeljuje za prva izdanja knjiga u oblasti poezije, proze, drame, esejistike, književne kritike i nauke o književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana