Glumica Slađana Zrnić: Autorski pečat dokaz postojanja

Cvija Mrkonjić
Glumica Slađana Zrnić: Autorski pečat dokaz postojanja

Razvijanje prepoznatljivog autorskog pečata i izraza jedna je od najvažnijih stvari za pozorište. Potrebno je da stvaramo svoju dramsku književnost, poeziju, muziku… Jedino tako možemo dokazati da postojimo.

Rekla je ovo u intervjuu "Glasu Srpske" glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić, koju će publika imati priliku da gleda i u novoj predstavi "Kod vječite slavine", koja će biti premijerno izvedena 15. decembra na maloj sceni nacionalnog teatra.

GLAS: Možete li nam približiti o kakvom tekstu i tematici se radi i na koji način ćete graditi svoj lik?

ZRNIĆ: Igram djevojku Nadu, koja je u tridesetim godinama, zaglavljena u neostvarenim željama i odgovornosti prema ocu, koji je ruiniran ratnim dešavanjima. Lik je, metaforički, u kavezu napravljen od požrtvovanosti na svoju štetu.

GLAS: Predstava nastaje na temeljima domaćih snaga: autor je Jelena Kojović Tepić, režira je Igor Tešić, dramaturzi su Milan Gajić i Mario Ćulum... Koliko je značajno da NPRS daje priliku domaćim autorima i tako razvija autentičan autorski pečat i prepoznatljiv izraz?

ZRNIĆ: To je jedna od najvažnijih stvari za pozorište, pogotovo za nacionalni teatar. Potrebno je da stvaramo svoju dramsku književnost, poeziju, muziku… Jedino tako možemo dokazati da postojimo.

GLAS: Nedavno ste počeli sa probama, možete li nam približiti kako teče proces rada?

ZRNIĆ: Probe teku lijepo. Iako je ovo reditelju prvi profesionalni rad u pozorištu, on se jako dobro snalazi i strastveno ulazi u sadržaj. Na predstavi radi dobra ekipa sa glumcima Đorđem Markovićem, Goranom Jokićem, Smiljanom Marinković i Bojanom Kolopićem na čelu.

GLAS: Za proteklu sezonu u NPRS dobili ste nagradu za najbolju glumicu. Kakvu težinu za Vas nose nagrade? Uljuljkaju li one glumca ili su vjetar u leđa za još predaniji rad?

ZRNIĆ: Nagrada nije presudna u karijeri. Ona može samo biti lična satisfakcija. Igrati i raditi treba i dalje, a najveća nagrada je uloga. Glumac je jako nesrećan ako ne igra.

GLAS: Sarađivali ste sa Mladenom Materićem na predstavi "Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima". S obzirom na to da je riječ o neverbalnom komadu, koliko je bilo teško ispričati priču?

ZRNIĆ: Po drugi put sam sarađivala sa Materićem i predstavu nije bilo teško uraditi. On je reditelj posebnog senzibiliteta. Ima nečeg nostalgičnog u njegovim predstavama i mislim da se zbog toga dopadaju publici.

GLAS: Često čujemo vapaj za nedostatkom novca kada su u pitanju kulturne ustanove. Da li bi ustanove kulture trebalo konačno da se probude i shvate da same moraju pronaći način za finansiranje i ne čekaju samo da država obezbijedi nešto novca? Kakav je Vaš stav prema tome?

ZRNIĆ: Država mora imati strategiju i novac. Niko ne može u inostranstvu aplicirati nekom fondu za kulturu, ako iza njega ne stoje kulturna strategija i sistem. Novac koji ministarstva izdvajaju nije dovoljan ni za jedan pravi projekat. Sva umjetnička ostvarenja zavise od pojedinaca.

"Kombajn kvartet"

Slađana Zrnić nedavno se vratila iz Strazbura, gdje je svojim glasom uveličala koncert džez sastava iz Banjaluke "Kombajn kvartet", a 2. decembra ovaj sastav će nastupiti u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana