Glumica Nataša Ninković za Glas Srpske: Usamljenost i depresija svakodnevno zlo ovog doba

Aleksandra Madžar
Glumica Nataša Ninković za Glas Srpske: Usamljenost i depresija svakodnevno zlo ovog doba

Banjaluka - I dok rediteljski prvenac Nikole Koje "Stado" puni bioskopske sale i već se izdvajaju omiljene replike iz filma, publika uživa u kreacijama fantastične četvorke, Nataše Ninković, Vesne Trivalić, Nikole Koje i Zorana Cvijanovića koji su po ko zna koji put pokazali da je talenat među rijetkim stvarima koje pobjeđuju neuništivu prolaznost života.

Glumci, iskonski predani svom pozivu, vrijedno su radili na snimanju, a zatim ukazali poštovanje publici i sa svojom filmskom pričom putovali iz grada u grad na premijere. To su idealne prilike da se poklone ljudima čiji im aplauzi najčešće nacrtaju krune iznad glava i daju potvrdu da su u teškim vremenima za kulturu uspjeli da pobijede. Početkom mjeseca bili su i u Banjaluci, ali, nažalost, Nataša Ninković nije bila prisutna. Međutim, kada je došlo vrijeme da malo odmori i, kako kaže, uživa u plodovima prethodnog rada, rado je o filmu, stanju u kulturi i novim ulogama govorila za "Glas Srpske".

Početkom februara u pozorištu počinje da radi dugo očekivani stih - Šekspira, a do tada pored "Stada", publika ima priliku da je gleda i u seriji "Ubice mog oca" koja je po kvalitetu postavila nove standarde na našim prostorima.

Na pitanje koliko je teško biti umjetnik u 21. vijeku ili je to uvijek jednako teško, odgovorila je da umjetniku nikad nije bilo lako.

- Ne znam ni koliko možemo da pričamo o istinskoj umetnosti jer je ima jako malo, prosto, retko se desi. Jako mi je žao što se za kulturna dešavanja ne odvaja dovoljno. To je sistemska odluka jedne zemlje i ne može se uraditi odjednom, a posebno ne na lošoj osnovi formiranoj na jeftinim TV formatima - ističe Ninkovićeva.

Rijaliti programe, kako kaže, taj voajerski momenat kod ljudi, ne razumije i istinski ga se užasava.

- Ono što jedino mogu, a to je da se u mojoj kući to ne gleda, pa čak ni iz onog razloga "samo da vidim šta je to". Uspela sam klince sačuvati od tih gluposti, i da ne znaju nijednog učesnika, da su ravnodušni prema tim pojavama - naglašava jedna od najljepših srpskih glumica.

Vodeći se jednom od životnih istina, da vrijeme uvijek pokaže šta je učinjeno, i Ninkovićeva smatra da ćemo posljedice zaboravljanja pravih vrijednosti tek osjetiti.

- Svesna sam da se sve promenilo, da su mlađe generacije više okrenute ka brzini, površnosti, formi, ali zato je usamljenost i depresija svakodnevno zlo ovog doba - smatra glumica.

Nadovezujući se na priču "Stada" u kojoj scenarista Nebojša Romčević govori o glumcima, njihovom privatnom životu, neizlječivom entuzijazmu, spremnosti na rizik, kompromis i svaku žrtvu samo da bi napravili svoje umjetničko djelo, a koji u dubljem sloju, zapravo, govori o današnjem društvu, osvrnula se na lik Mile koji je oživjela u ovoj filmskoj priči.

- Radeći lik Mile, pre svega sam želela da nađem uzrok njenog nezadovoljstva zbog kojeg ona vuče pogrešne poteze ili bar ne mnogo mudre, dakle, da je odbranim - nastavlja priču Ninkovićeva.

Trudila se, kako kaže, da od nje napravi ženu sa svim svojim slabostima, ali i toplinom i željom da se za nešto može uhvatiti u svom životu.

- Kriza srednjih godina, neispunjenost na poslu, neispunjenost kod kuće, borba za egzistenciju ljude dovode u razne zablude, gledajući sa strane, komične. Bitno mi je da publika, pored toga što joj se nasmeje, oseti i neku empatiju prema njoj, kao i prema svima nama. Iznenađena sam koliko se publika identifikuje sa nama i, naravno, srećna - ponosna je glumica.

Glumačke transformacije

Iz lika Mile "uskočila" je u lik Natalije u seriji "Ubice mog oca" koju je režirao Predrag Antonijević.

- "Ubice mog oca" su zaista odlična serija, koja ima fantastičnu gledanost i to zaslužuje. Jedan drugi žanr, ispoštovan maksimalno koliko je moguće u našim uslovima. Uživala sam u ponovnoj saradnji sa Gagom, nas dvoje se odlično razumemo. Kada smo krenuli u snimanje i kada sam se prepustila, Nataliju, koja pati od bipolarnog poremećaja, mislim da sam dobro iznela u glumačkom smislu. Prijaju mi ponekad uloge koje od mene traže i mentalnu i fizičku transformaciju - ispričala je Nataša Ninković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana