Glumica Nada Šargin, prva dobitnica nagrade Ružica Sokić: Ime nagrade dovoljno govori o njenoj veličini

Cvija Mrkonjić
Glumica Nada Šargin, prva dobitnica nagrade Ružica Sokić: Ime nagrade dovoljno govori o njenoj veličini

Beograd - Ružicu Sokić, nažalost, nisam poznavala lično, ali sam pratila njen rad i mnogo sam je gledala, naročito na TV ekranu. Poživela je dugačak, lep i ispunjen život i baš zbog njene glume u TV dramama, filmovima, serijama i nekim snimljenim predstavama smatram da je nismo izgubili. Ona je tu, postoji i živeće zauvek.

Rekla je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" beogradska glumica Nada Šargin koja je prvi dobitnik nagrade "Ružica Sokić", a koju je ustanovila Fondacija iz Beograda koja nosi ime ove proslavljene glumice.

Nagradu su u ime Fondacije, osnovane prošle godine, Šarginovoj u ponedjeljak uveče u Beogradu uručili predsjednik Upravnog odbora Fondacije Vesna Stanić i suprug Ružice Sokić Miroslav Lukić.

Kako su objasnili u Fondaciji, deset uglednih ličnosti iz svijeta teatra i filma imalo je zadatak da predloži umjetnike ili studente pozorišne, filmske i drugih srodnih umjetnosti za ovu nagradu, koja se dodjeljuje za ulogu ostvarenu u sezoni 2014-2015.

Nadu Šargin za ulogu Zore Šišarke u Popovićevoj drami "Bela kafa", koju je maestralno u svojoj karijeri igrala Ružica Sokić, predložilo je najviše umjetnika.

- Nagrada mi znači mnogo, naročito što je tu ulogu napisao Aca Popović, koga sam uvek želela da igram. On je pisao neke uloge za Ružicu, ona je bila naprosto njegova glumica i odlično je razumela kako se on igra i fenomenalno je odrađivala taj posao - rekla je Nada dodajući da joj je naročito drago što priznanje koje je dobila nosi ime Sokićeve.

Ona je istakla da je igranje Popovićevih uloga veoma teško i zahtjevno, ali istovremeno i vrlo zabavno.

Prema njenim riječima, lik Zore Šišarke joj je došao kao osvježenje kako na sceni, tako i privatno, jer se radi o veseloj i ljubavnoj ulozi, o ženi koja nema prevelikih problema.

Šarginova je nedavno završila rad na velikoj predstavi "Marija Stjuart", rađenoj po tekstu Fridriha Šilera, koja je premijerno odigrana 2. decembra u beogradskom Narodnom pozorištu, a u kojoj je Nada tumačila ulogu engleske kraljice Elizabete.

- U februaru me očekuje premijera filma "Otadžbina" Olega Novkovića, a serija "Vere i zavere" po istoimenom romanu Aleksandra Tišme bi trebalo da se počne prikazivati na TV ekranu početkom proleća - rekla je Nada i dodala da postoje i pregovori za neke pozorišne projekte o kojima za sada nije mogla ništa više da otkriva.

Knjiga o Ružici Sokić

Posthumna knjiga o Ružici Sokić "Moja gluma" promovisana je u ponedjeljak uveče u gornjem foajeu "Ateljea 212" u Beogradu, a o knjizi u kojoj Sokićeva govori o glumi u pozorištu, na filmu, televiziji, o svojim ulogama, o ličnom shvatanju glume, života i stvarnosti govorili su Vesna Krčmar, jedan od priređivača knjige, i novinar Milan Vlajčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana