Jelica Brestovac o predstavi “Majka srpske siročadi”: Darinka će nas natjerati da preispitamo sebe

Sandra Kljajić
Jelica Brestovac o predstavi “Majka srpske siročadi”: Darinka će nas natjerati da preispitamo sebe

BANjALUKA - Predstava o Darinki Grujić Radović otvoriće mnoga pitanja i sigurno je da na njenu priču niko neće moći da bude ravnodušan, kaže za “Glas Srpske” akademska glumica Jelica Brestovac koja će igrati glavnu ulogu u monodrami “Majka srpske siročadi”, koja je uveliko u pripremi.

Napominje da je Darinka Grujić Radović, koju su zvali Majka srpske siročadi, bila srpska dobrotvorka i humanitarka koja je pomagala ratnoj siročadi. Bezbroj djece izvela je na pravi put, a danas se malo i zna i priča o njoj.

- Ona ne samo da je deci pružila utočište, hranu i ono što je potrebno za egzistenciju nego ih je i školovala da bi postali ljudi sa šansom da napreduju i budu ono što bi bili da su imali svoje porodice. Nažalost, potpuno je skrajnuta i nije joj dat značaj koji svakako zaslužuje. Čak ni ja, kada sam počela da radim predstavu, gotovo ništa nisam znala o njoj. Ne zna se ni gde je njeno grobno mesto  i, nažalost, stiče se dojam kao da nije ni postojala iako je učinila mnoga dobra dela - ističe Brestovčeva. 

Sama ideja o predstavi, naglašava, nije bila njena. 

- To je zamisao Cvetina Aničića, reditelja sa kojim sam radila već nekoliko predstava. Njegova zamisao je da kroz Darinku pokažemo šta je pravi patriotizam - kaže.

Dodaje da predstavu rade na jedan malo drugačiji, neobičan način, s obzirom na samu misteriju oko Darinkinog života. 

- Odlučili smo da ovu predstavu uradimo kao koreodramu, imaćemo dosta pokreta, tačnije nešto između plesa i koreografije, ali svakako u funkciji same priče. U predstavi će se provlačiti dosta toga imaginarnog i misterioznog. I sama Darinka nije želela pažnju javnosti, a mi ćemo kroz ovu predstavu pokazati Darinkinu potrebu da progovori i da sazna šta se desilo sa svom tom decom koja su jednog dana odrasla i otišla svojim putem - istakla je Brestovčeva.  Lik Darinke, dodaje, ne stavljaju  u određen period njenog života.

- To nam nije ni bilo bitno. Kroz predstavu će se prožimati slike iz nekoliko perioda. U tom koreografskom delu predstave prikazaćemo tu misterioznost, a u drugom, skoro pa dokumentovanom, lik Darinke će prikazivati publici određene delove svog života i neke anegdote - pojasnila je. 

Očekuje da predstava ponovo ne samo skrene pažnju na Darinku već da se ta pažnja i zadrži i da se u budućnosti priča o njoj.

- Darinka nije imala svoju biološku decu, ali su je zvali Mama Grujić jer je toliku decu usvojila, odgojila, pratila njihov život, učestvovala u svim njihovim radostima i tugama, borbama... Treba zaista da čujemo tu priču i da nam ona bude primer toga šta je ljubav i kako treba razvijati empatiju. Darinka otvara jedno široko polje pitanja i preispitivanja. Ona može da se sagledava i sa ličnog i sa društvenog nivoa: ko smo, gde smo, zašto ćutimo o stvarima o kojima treba govoriti. Gledajući je, upitaćemo se šta su nam prioriteti, da li je normalno da se ćuti o zdravom i naprednom, a da se ono iskrivljeno, pa i možda poremećeno stavlja u prvi plan - naglasila je Brestovčeva. 

Smatra da će se svako, gledajući i slušajući Darinku koja se, između ostalog, u ratu vratila iz Amerike u Srbiju da bi pomagala djeci, preispitati koliko je spreman da se žrtvuje radi nečije dobrobiti. 

Što se tiče premijere, za sada nisu precizirani ni datum ni mjesto.

- Ako Bog da, očekujemo da to bude sredinom septembra. Još ćemo “izvagati” gde će biti premijera, a nadam se da ćemo uskoro gostovati i u Srpskoj - otkriva Brestovčeva.

Iako u posljednje vrijeme glumi uglavnom u komedijama, nije joj, kaže, bilo teško prebaciti se na tešku temu. 

- Imam uloge u dramama iza sebe, tako da mi to nije nepoznato, a i željna sam raznovrskih  uloga. Sam život je protkan i smehom i suzama, i problemima, radostima i tugama, pa svi, a posebno mi glumci, nosimo u sebi čitavu jednu lepezu emocija. Ipak, sam pristup radu, tačnije temelj je isti: glumac šta god da radi, tome pristupa sa ozbiljnošću. Bez obzira na to da li je reč o komediji ili drami, uvek se bavimo nekim problemom, a šta će to izazvati kod publike, druga je stvar. Često i komedije u svom korenu imaju nešto što nije nimalo smešno onome koji prolazi kroz to - kaže Brestovčeva.

Istakla je da je proces rada na ovoj predstavi veoma zanimljiv, pogotovo što je riječ o formi koja ju je uvijek zanimala. 

- Sada mi se napokon ispunila želja, tako da se veoma radujem ovoj novoj predstavi - kaže ona.

Pored rada na predstavi “Majka srpske siročadi”, planira da završi i rad na novoj dječjoj predstavi, takođe sa rediteljem Cvetinom Aničićem.

- Iako smo taj posao započeli pre nekog vremena, stali smo iz tehničkih razloga. U toj predstavi biće mnogo lutaka i biće veoma dinamična i zahtevna. To će sigurno biti praznik i za oči i za dušu. U septembru kreće pozorišna sezona, pa se nadam turneji po regionu, ali i po drugim zemljama Evrope, sa starim ali i sa dve nove predstave - zaključila je Jelica Brestovac.

Biografija

Jelica Brestovac je rođena u Sremskoj Mitrovici, a odrasla u Vašici pored Šida. Završila je Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi Mire Banjac. Diplomirala je predstavom “Dom Bernarde Albe”, koju je režirala Mira Banjac, igrajući Ponsiju. Njen prvi profesionalni angažman bio je u pozorištu “Dobrica Milutinović” u Sremskoj Mitrovici, a igrala je u monodrami “Čavke na žici”.

Već godinama radi kao samostalni umjetnik.

Između ostalog, igrala je u predstavama “Tražim muža”, “Šta ostaje posle zanosa”, “Pipikine avanture”, filmovima “Čarlston za Ognjenku”, “Dok su oni leteli na mesec”, “Kozje uši”, serijama “Seljaci”, “Da se ne pročuje”, “Zvezdara”, “Naša mala klinika”, “Urgentni centar”...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana