Glumica Ivana Žigon za Glas Srpske: Otac mi je otkrivao glumačke tajne

Ratomir Mijanović
Glumica Ivana Žigon za Glas Srpske: Otac mi je otkrivao glumačke tajne

Trebinje - Glumicu Ivana Žigon, baš kao i mnoge koji posjete Trebinje, njegova ljepota razoruža i inspiriše, pa se traži ona riječ više koja bi opisala slike koje ostaju u sjećanju, a na kojima platani, kamen, jablanovi i rijeka pričaju svoje priče.

O tome je mnogo puta govorila jer je drag i čest gost u ovom gradu. U razmaku od nekoliko mjeseci rodno mjesto Jovana Dučića posjetila je dva puta, a za "Glas Srpske" rado je govorila o ulogama, stvarima koje je zavoljela zbog oca i majke umjetnika i naravno o spokoju koji nalazi svaki put kada posjeti Trebinje.

Radeći na istorijskom mjuziklu "Stojte galije carske"  može se reći da je postavila novu vrstu žanra, gdje je mlađim generacijama na jedan moderan način, uz gusle, operu i hip-hop, predstavila putovanje i vaskrsnuće srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

- To mi je predstavljalo jedno veliko zadovoljstvo, jer je i moj otac vremenom preko glume stigao do režije. Uz njega sam naučila dosta tajni ne samo kao glumica, već i kao neko ko postavlja mizanscene na sceni za koje je bio veliki stručnjak, kao i za skraćivanje teksta -  priča Ivana.

Muzičko-scenski spektakl, mjuzikl na temu Drugog svjetskog rata, priredila je i povodom Dana pobjede nad fašizmom u beogradskom Centru "Sava".

- Kada sam radila Prvi i Drugi svetski rat, želela sam da pored toga što ljudi dožive jedan uzbudljiv spektakl, da izađu osveženi tim kolektivnim pamćenjem koje je u nama i koje u našim kostima traje vekovima. Može se dogoditi da postanemo drugačiji, ali kad dođe iskušenje ili krizna situacija mi pokažemo ko smo i kakvi smo -  pojasnila je poznata umjetnica.

U ova dva autorska projekta, objašnjava ona, pored srpske i neprijateljskih vojski, borile su se dvije kulture - "Na lepom plavom Dunavu" sa "Moravcem".

Srećna je, ističe, što je majka svog Stefana Steve, ali i što je majka, barem je tako zovu, djeci sa Kosova i Metohije, koji su sada predivni ljudi, studenti koji završavaju fakultete.

- Ostajemo zanavek mladi božuri i počeo je sa njima sada neki drugi uzdah. Bio je period kad smo puno nastupali, pa zatišje, pa nas ponovo traže. To je neki drugi uzdah kosovskih božura - kako kažu Rusi - ističe Ivana.

Na iskonski, ali i onaj lijepi umjetnički način u Ivani su se spojili njena majka Jelena i otac Stevo, i kroz gene i kroz znanje koje su prenijeli na nju. Majka joj je dala ljubav prema istoriji i poeziji. Njenu majku Jelenu zovu i pjesnička majka, jer nema pjesnika čiju poeziju nije kazivala pred publikom.

- Ona tu poeziju zna napamet i izađe kao majka Jugovića i gdje god putujemo zajedno to zvuči potresno. Ona ima tu zrelost i snagu da u tim godinama sa lakoćom barata ne samo poezijom, već i scenskim izrazom -  kaže Ivana.

Dugo godina već, traje iskrena ljubav i međusobno poštovanje Trebinja i glumice Ivane Žigon. Ona se, mnogo puta do sada, najljepšim riječima izjasnila o tome koliko poštuje i uvažava ovaj grad.

- Trebinje je najlepši grad, koji je na specifičan način sačuvao svoje spokojstvo, i nije zapao u sferu da ga lepota promeni i time plati svoj danak kao Dubrovnik, koji više nije grad nego načičkani muzej. Trebinje je grad koji živi do kasno u noć i koji je već godinama večita inspiracija mnogim umetnicima zbog bogate istorije, ali i velikog pesnika i diplomate Jovana Dučića - govorila je ona nadahnuto.

Uloga Milunke Savić

Na sceni u svojim projektima oživjela istorijske ličnosti  regenta Aleksandra, ruskog cara, vojvodu Mišića, vladiku Nikolaja Velimirovića, vojvodu Stepu, majora Gavrilovića, dok je Milunku Savić glumila upravo ona, a ulogu Srbije guslarka Bojana Peković, koja je u Ivaninom autorskom djelu "Njegoš nebom osijan" igrala Vilu nebesnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana