Glumica Ana Karina preminula u Parizu: Odlazak ikone novog talasa francuskog filma

Milanka Mitrić
Glumica Ana Karina preminula u Parizu: Odlazak ikone novog talasa francuskog filma

PARIZ - Glumu je voljela jer joj je to omogućavalo da postane druga osoba i da se pretvori u druge likove i ljude. Koko Šanel dala joj je ime Ana Karina, pretvorivši Hanu Karin Blark-Bajer u drugu osobu i u stvarnom životu.

Svojim likovima koje je stvorila i kojima je udahnula život postala je jedna od ikona i muza novog talasa francuske kinematografije.

- Kada vam neko pruži priliku da uradite nešto fantastično, to mi je uvijek izgledalo kao poklon. Naravno, često je bilo i teško. Svi glumci se stalno mijenjaju i mijenjaju svoj izgled. To mi je uvijek bilo zanimljivo. No, naravno, uvijek je bolje izgledati isto, jer vas tako ljudi zapamte - govorila je nekad francuska glumica danskog porijekla Ana Karina, koja je u subotu u 80. godini preminula u bolnici u Parizu.

Tužnu vijest potvrdio je njen agent Loren Balandras, koji je naveo da je glumica preminula nakon teške borbe s rakom.

- Izgubili smo divnu ženu, slobodnu umjetnicu i ikonu svjetske kinematografije i pjesme. Dijelimo bol sa vama koji ste joj ostali vjerni i voljeli je mnogo - navedeno je u Balandrasovoj objavi na zvaničnoj stranici glumice.

Jedna od muza režisera Žan-Lika Godara, s kojim je bila i u braku, ostaće zapamćena po ulogama u filmovima poput “Mali vojnik”, “Alfavil” i “Hljeb i čokolada”.

- Laskalo mi je da budem njegova muza, ali nisam to shvatala ozbiljno. Samo sam voljela da radim na filmovima - navodila je ranije Karina, osvrćući se na dugogodišnju saradnju sa Godarom, njenim životnim partnerom, s kojim je snimila sedam filmova.

Među tim filmovima je i ostvarenje “Žena je žena”, za koji je 1962. godine dobila nagradu za najbolju ulogu na festivalu u Berlinu, a zatim i “Ludi Pjero” i “Živjeti svoj život”.

S Lukinom Viskontijem snimila je film “Stranac”, a sa Rajnerom Vernerom Fasbinderom “Kineski rulet”.

- Francuska kinematografija ostala je bez jedne od svojih legendi - napisao je ministar kulture Francuske Frank Rister.

Karina se, osim glumom bavila i pjevanjem. Krajem šezdesetih istakla se hitovima “Sous le soleil Exactement” i “Roller girl”. Obje pjesme su iz komedije “Ana” (1967), u kojem je pjevala ukupno sedam pjesama, zajedno sa Seržom Gensburom i Žan-Klodom Brijalijem. Snimila je album Une historie d'amour”, a 2005. godine objavila je kolekciju pjesama iz filmova “Chansopns de film”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana