Glumci preporučuju ljeto: Klopka i 32. decembar obavezni

Aleksandra Madžar
Glumci preporučuju ljeto: Klopka i 32. decembar obavezni

Banjaluka - Dobri filmovi su tu da zabave i opuste, ali potpuni su tek onda kada edukuju, pokrenu gledaoca da razmišlja i probude emocije.

Mišljenje je ovo banjalučkih glumaca, koji smatraju da su godišnji odmori i ljeto pravo vrijeme da se holivudska produkcija na trenutak zapostavi i pogledaju filmske priče domaćih reditelja i scenarista, koje zaslužuju pažnju.

U filmskom miksu, koji su preporučili domaći umjetnici, a koji obuhvata neke od njihovih omiljenih ostvarenja, prepliću se emocije, humor, prijateljstvo, sazrijevanje - sve ono što zapravo velikim dijelom čini i stvarni život.

- Moj prijedlog bi bio "Jagode u grlu" iz 1985. godine, u režiji Srđana Karanovića. Ovo je jedan od mojih omiljenih filmova, jer govori o prolaznosti života i prijateljstvu. Film je predstavljao nastavak kultne serije "Grlom u jagode", koja je govorila o poslijeratnoj generaciji, njenoj mladosti i sazrijevanju - rekao je glumac i muzičar Dejan Zorić.

Osim tople ljudske priče sve one koji se odluče da pogledaju ovaj film očekuju izuzetne glumačke kreacije velikana srpskog glumišta Branka Cvejića, Bogdana Diklića, Mire Banjac, Žarka Lauševića, Mikija Manojlovića, Aleksandra Berčeka...

Glumica Narodnog pozorišta RS Sandra Ljubojević, koja je nedavno osvojila srca publike tumačeći lik Nore u drami Henrika Ibzena "Lutkina kuća - Nora" smatra da bi bilo dobro pogledati i jednu crnu komediju iz 2010. godine. Riječ je o filmu "72 dana", koji je režirao Danilo Šerbedžija. Riječ je o njegovom prvom filmu u srpsko-hrvatskoj produkciji, u kojem sjajna glumačka ekipa Rade Šerbedžija, Krešimir Mikić, Mira Banjac, Nebojša Glogovac, Dragan Nikolić gledaoce dovode do suza.

- To je originalan, duhovit i zanimljiv scenario predvođen vrhunskom glumačkom ekipom. Film koji zaslužuje pažnju u konkurenciji domaćih ostvarenja i koji je sigurno daleko iznad prosjeka - smatra Ljubojevićeva.

Na ovoj listi je svakako i prvi dugometražni film iz Republike Srpske, urađen sa kompletnim domaćim snagama.

- Naravno, riječ je o prvencu našeg talentovanog reditelja Saše Hajdukovića i njegovom ostvarenju "32. decembar" - istakla je glumica Vedrana Mačković-Zubović.

Romantična, ali i gorka drama o tri banjalučka para čije se sudbine isprepliću u novogodišnjoj noći nikoga nije ostavila ravnodušnim, a posebnu publiku u Banjaluci, koja u filmu gleda scene snimljene na poznatim lokacijama.

Hajduković, koji je pisao i scenario, za glavne protagoniste izabrao je Nikolinu Jelisavac, Slobodana Perišića, Anju Stanić, Aleksandra Stojokovića, Draganu Marić i Ljubišu Savanovića.

- S obzirom na to da još od 2009. nije snimljen nijedan film u Republici Srpskoj, preporučila bih jedno od najboljih novijih ostvarenja iz Srbije. Riječ je o "Klopci" u režiji Srdana Golubovića. Ili za ove neobičajene kišne dane hrvatski film "Svećenikova djeca" - kazala je glumica Dragana Marić.

Crni humor

- Nedavno sam pogledala film "Smrt čoveka na Balkanu". To je crnohumorna komedija Miroslava Momčilovića iz 2012. godine, u kojoj je na sjajan način sve snimano iz jednog kadra. Odlično je predstavljena slika našeg društva. Ko nije pogledao ovaj film, neće pogriješiti ako ga izabere za svoj ljetni bioskop - poručila je mlada glumica Nataša Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana