Glumci i režiseri zadovoljni nominacijama za prestižnu filmsku nagradu

Milanka Mitrić
Glumci i režiseri zadovoljni nominacijama za prestižnu filmsku nagradu

Nominacije za najprestižniju filmsku nagradu Akademije za filmsku nauku i umjetnost objavljene su prekjuče, a brojni glumci i režiseri čija djela su bila zapažena i nominovana izrazili su svoje reakcije.

 

Izrazito počastvovani što je njihov rad prepoznat, svako na svoj način, iskazali su zadovoljstvo što su dio ove filmske priče i što su potencijalni dobitnici prestižnih nagrada, koje će ove godine biti dodijeljene 92. put.

Film "Ford protiv Ferarija" u režiji Džejmsa Mangolda nominovan je za najbolji film, uz još osam ostvarenja.

- Hvala akademiji za ukazanu čast. Istinski smo zadovoljni što smo se našli među ovim jedinstvenim filmovima i zahvalni smo našem timu umjetnika koji su naše junake i njihove avanture oživjeli - naveo je režiser i producent Džejms Mangold.

U ovogodišnjem izboru za najbolji film su i "Džoker", "Bilo jednom u Holivudu", "Irac", "Jo­jo Rab­bit", "Male žene", "Bračna priča", "1917", i "Parazit".

- "Džoker" je počeo kao ideja ili neka vrsta eksperimenta. Razmatrali smo kako da se upustimo u izučavanje lika koji bi bio osvrt na svijet oko nas. Tako smo istražili sve što vidimo i osjećamo u društvu, od nedostatka empatije do efekata koje stvara nedostatak ljubavi. Dirnut sam priznanjem akademije i hvala geniju Hoakinu Finiksu za nevjerovatnu saradnju - rekao je režiser "Džokera" Tod Filips.

Film Martina Skorsezea "Irac" našao se u trci za ovu prestižnu nagradu, a Skorseze je nominovan i u kategoriji najboljih režisera. Osim njega, nominovani su i Tod Filips ("Džoker"), Kventin Tarantino ("Bilo jednom u Holivudu"), Sem Mendez ("1917") i Bong Jun-Hu ("Parazit").

- Počastvovan sam što je našem radu na filmu "Irac" akademija odala počast ovim nominacijama. Dali smo sebe u ovo ostvarenje, pravi rad i ljubav. Biti ovako priznat je velika čast za nas - izjavio je Skorseze, čiji film "Irac" je nominovan u čak 10 različitih kategorija, te je uz "Džokera" koji ima 11 nominacija na samom vrhu.

Režiser i tvorac filma "Jo­jo Rab­bit" Taika Vaititi objasnio je da mu je, iako to često zvuči kao kliše, ova nominacija istinska čast.

- Hvala akademiji što je prigrlila ovaj film i njegovu poruku. Čestitam i zahvaljujem čitavoj ekipi i glumcima - naveo je Vaititi.

U filmu "Jo­jo Rab­bit" glumi i Skarlet Johanson, koja je ove godine zbog toga nominovana za najbolju sporednu žensku ulogu, a specifičnost je to što ova glumica igra u još jednom nominovanom filmu - "Bračna priča" zajedno sa Adamom Drajverom. Johansonova je stoga nominovana i u kategoriji za najbolju glavnu glumicu, za ulogu u navedenom filmu.

- "Bračna priča" i "Jo­jo Rab­bit" su dva velika vrhunca moje karijere. Zaista sam počastvovana što je akademija priznala i prepoznala moj rad, što ne bi bilo moguće bez pomoći izuzetno talentovanih glumaca i režisera. Sreća je bila raditi s njima - navela je glumica.

U kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu, osim nje, nominovane su i Sintija Erivo, Serša Ronan, Šarlz Teron i Rene Zelveger. U kategoriji za najbolju sporednu žensku ulogu nominovane su i Keti Bejts, Margo Robi, Lora Dern i Florens Pju.

- Oduševljena sam što su naše "Male žene" prepoznate od strane akademije. Greta Gervin je napravila nešto zaista specijalno i zahvalna sam što sam bila dio  toga. Hvala članovima akademije za ljubav prema ovom filmu koji je tako blizak našim srcima - naznačila je Ronanova.

Antonio Banderas, Hoakin Finiks, Džonatan Prajs, Leonardo Dikaprio i Adam Drajver nominovani su u kategoriji najboljih glavnih muških uloga.

- Počastvovan sam i neizmjerno zahvalan što predstavljam ljude koji su stvorili "Bračnu priču" i što sam bio uključen u rad na nečemu sa takvim glumcima kojima se divim - kazao je Drajver.

Tom Henks, Džo Peši, Al Paćino, Entoni Hopkins i Bred Pit nominovani su u kategoriji za najbolje sporedne uloge.

- Čast mi je što sam nominovan zajedno sa ovakvim glumačkim kalibrom. Biće to grandiozno veče - naveo je Henks.

Kategorija za najbolji strani film ove godine je obuhvatila ostvarenja "Bol i slava" (Španija), "Parazit" (Južna Koreja) ,"Jadnici" (Francuska), "Cor­pus Chris­ti" (Poljska) i "Ho­neyland" (Sjeverna Makedonija).

Film "Ho­neyland" režirali su Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, a nominovan je i u kategoriji za najbolji dokumentarni film.

- Kroz ženu koju smo upoznali slučajno, svijetu se otvorila priča - alegorija globalne slike gdje se ljudi i priroda bore za opstanak. Srećni smo što su svjetski kritičari i članovi akademije prepoznali krik planete - navedeno je na zvaničnoj stranici filma.

Ovogodišnja dodjela "Oskara" biće održana 9. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana