Glumci akademije umjetnosti odigrali predstavu "Jedan Pikaso"

Srna
Glumci akademije umjetnosti odigrali predstavu "Jedan Pikaso"

MRKONjIĆ GRAD - Glumci Akademije umjetnosti univerziteta u Banjaluci Ilija Ivanović i Anđela Tasić odigrali su u Mrkonjić Gradu predstavu "Jedan Pikaso", koja je nastala po tekstu Džefrija Hačera.

Režiser predstave Andrej Drljača, student treće godine Akademije umjetnosti - Smjer pozorišna režija, rekao je sinoć novinarima da je riječ o duodrami koja govori o fiktivnom susretu Pikasa sa predstavnicima nacističkog režima, koji se ogledaju kroz gospođicu Fišer.

On je naveo da se kroz predstavu provlače teme cenzure, umjetnosti, totalitarnog režima i borbe umjetnika.

Ivanović je naglasio da je bilo veliko zadovoljstvo igrati u ovoj predstavi jer je iz ovog iskustva mnogo naučio.

"Mnogo smo naučili i o žanru farse, a i imali smo priiku da razmišljamo o jednom umetniku koga svi poznaju, koji je uspeo da slomi granice, da ih pređe, da napravi nešto što nije svakidašnje, da napravi revoluciju", istakao je Ivanović.

Predstava "Jedan Pikaso" odigrana je sinoć u okviru 15. "Dana pozorišta", koji su počeli u petak, 4. avgusta, predstavom "Čakanje Godota" Šentjakobskog gledališča iz Ljubljane.

Naredno veče odigrana predstava "Mrešćenje šarana" Centra za kulturu "Masuka" iz Velike Plane, dok će večeras, posljednjeg festivalskog dana Mrkonjićani gledati predstavu "Seks, laži i divlje guske" Dramskog amaterskog studija "Daske" iz Laktaša.

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolju predstavu izabraće publika.

Manifestaciju "Dani pozorišta" koja se održava u Kulturno-sportskom centru "Petar Kočić" organizovlao je mrkonjićko Gradsko pozorište, a generalni pokrovitelj je opština Mrkonjić Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana