Glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo u Beogradu: Bio je srce i duša srpskog teatra

Ilijana Božić/Agencije
Glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo u Beogradu: Bio je srce i duša srpskog teatra

BEOGRAD - Čovjek koji je plijenio svojim duhom i pozitivnom energijom, koji nije izgubio toplinu duše i vedrinu, iako je preživio hapšenja, nemaštinu, logore, bombardovanja i Goli otok, glumac koji je sa više od 350 uloga obogatio srpsku filmsku i pozorišnu scenu Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo je u Beogradu u 95. godini.

Vječiti dječak vedrog raspoloženja kome je gluma bila život govorio je: “Ako volite nešto, poput posla kojim se bavite, onda sve ide lakše. Ponekad i sam sebe pitam: “Bože, Vlasto, kako si sve ovo izdržao”. Bio je jedan od onih koji su uzor mladim generacijama, ali i ljudima primjer da ne treba gubiti volju i snagu pored svih životnih prepreka.

Vlasta Velisavljević je preminuo od posljedica virusa korona u bolnici “Dragiša Mišović”, a odlaskom u neki ljepši život obogatio je nebesku scenu pridruživši se svojim prijateljima Oliveri Marković, Đuzi Stojiljkoviću i Predragu Lakoviću, s kojima je gradio teatar obilježivši jednu epohu. Legendarni magistar Đorđević i njegova Bubica opet glume u nekom boljem životu.

Gluma je bila njegova ljubav od ranog djetinjstva. Još kao osnovac sa drugarima organizovao je predstave u dvorištu. Jednom prilikom je ispričao kako je sa majkom išao da gleda operu “Don Kihot” slavnog Fjodora Ivanoviča Šaljapina te kako mu je komšinica sa drugog sprata sašila odijelo za tu priliku, ali i da im je lično Šaljapin poklonio karte. Bila su to mjesta odmah do kraljevske lože. Svi su bili iznenađeni njihovim prisustvom, a naročito odjećom koja nije bila prikladna za takav događaj. Nisu ni slutili ko će postati taj dječak koji je sa 12 godina počeo da glumi u pozorištu “Roda”, dok im je repertoar osmišljala Margita Gita Predić, kćerka Branislava Nušića.

 - Veliki je život, veliki je osmeh, velika je radost, veliki su srce i duša. Veliki je Vlasta Velisavljević - napisao je glumac Andrija Milošević na “Instagramu” i time rekao sve o ovom velikanu srpskog glumišta.

Smrt legendarnog Vlaste potresla je mnoge njegove kolege, a glumac Voja Brajović je za srpske medije istakao da su bili veoma bliski te da je Velisavljević duhom bio vedriji od mnogih koji su od njega znatno bili mlađi.

- Vlasta je u poslednjih pedeset i nešto godina bio najdraži i najmlađi od svih nas. Mi smo ga gledali kao našeg anđela čuvara ili neku najdražu stvar koja nas je radovala. Kad imate neku amajliju pa znate da vas ona štiti i podržava. On je bio naša radost. Eto, sad je nema. Ne znam kako biti otporan na sve ovo. Da se poželi svakome da doživi te godine i više od toga. Njegov život nije bio lak: nemaština, ratovi, robija, a opet je ostao pozitivan i emitovao je tu energiju svojim prisustvom. Primarnija nam je radost što smo ga imali nego tuga što ga nema - rekao je Brajović.

Reditelj Zdravko Šotra, u čijoj je seriji “Aleksandar od Jugoslavije” Vlasta odigrao posljednju ulogu, istakao je za srpske medije da mu je legendarni glumac bio prijatelj više od 60 godina.

- Bio je čudo od čoveka, čovek od vitalnosti. On je u ovim godinama bio u stanju da sedne i odjuri do Berlina nakratko da obavi šta treba i da se vrati. Nemamo više glumaca takvog uzrasta kao što je on. Duhovit, šarmantan, darovit. Imao je to nešto što nas je sve bodrilo. Nije obraćao pažnju na godine, živeo je život kakav je želeo i nije uključivao mnogo taj nesretni alkohol kao mnogi - kazao je Šotra.

Da je raditi sa Vlastom Velisavljevićem bilo veliko zadovoljstvo i uživanje, potvrdila je glumica Seka Sablić.

- U poslednje vreme sam zaista bila u nekoliko projekata sa njim. On je bio u punoj snazi, vitalan, iako je bio u dubokim godinama. Bio je tražen, disciplinovan, odgovoran i dobar glumac i kolega - navela je Sablićeva.

Od doajena srpskog glumišta oprostile su se mnoge kolege, a glumac Bojan Perić je na svom “Instagram” profilu napisao: “Dragi moj Vlastice, i dalje ću Savu prelaziti najčešće preko Mosta kralja Aleksandra i zamišljati šta se sve dešavalo osim kad ostavim točak na Starom savskom mostu. Tada ću se smejati činjenici da su “ga Nemci sazidali za šest nedelja, a ovi ne mogu da ga ofarbaju za šest meseci”. Kroz Manjež ću uvek prolaziti kao kroz polje kukuruza, odakle si gledao aprilsko bombardovanje. A kad god nešto ne valja, setiću se kako ti ono kažeš: “Leto zima, leto zima, leto zima i prođe!” Jedva čekam da se opet zapričamo i zakasnimo na scenu. Zdravo, najmlađi moj”.

Potpredsjednica Vlade i ministar kulture i informisanja Maja Gojković njegovoj porodici uputila je telegram saučešća.

- Sa velikom tugom sam primila vest o smrti doajena srpskog glumišta Vlastimira Vlaste Velisavljevića. Odlazak legende srpskog i jugoslovenskog filma, televizije i pozorišta ostavlja veliku prazninu u svakom od nas - navela je ona u telegramu.

Treće bombardovanje

Prije 22 godine Srbija je doživjela NATO agresiju, a tog bombardovanja sjećao se i Vlasta Velisavljević. O tome je ispričao: “Spavao sam, a moja supruga Nada je bila užasnuta, počela je da lepi prozore i u revoltu mi je rekla: “Kako možeš da spavaš kada bombarduju?” Odgovorio sam joj: “Nado, meni je ovo treće bombardovanje, meni ovo nije ništa”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana