Glumac Stiv Karel o ulozi u novom filmu Opklada vijeka: Istinita priča o propasti i bogatstvu

Priredila: Cvija Mrkonjić
Glumac Stiv Karel o ulozi u novom filmu Opklada vijeka: Istinita priča o propasti i bogatstvu

Banjaluka - Film je sniman na vrlo interesantan način, nisam imao pojma kad je kamera usmjerena u mene, mogao sam igrati scenu i ne shvatajući da kamera snima rukopis na parčetu papira, a ne mene.

Kazao je ovo glumac Stiv Karel, koji tumači jednu od uloga u novom filmu "Opklada vijeka" reditelja Adama Mekeja, dodavši da je zbog alternativnog načina snimanja imao osjećaj da glumi u predstavi i da je zaboravljao da su kamere uopšte tu.

Priča prati četiri autsajdera koji su vidjeli ono što su velike banke, mediji i vlada odbili da vide - globalni kolaps ekonomije, te im je sinula ideja da se klade. Njihove hrabre investicije vode ih do mračnog podzemlja modernog bankarstva, a zahvaljujući svojoj ideji oni zarađuju milione. Ovaj film publika će od 31. decembra imati priliku da gleda u banjalučkom multipleksu "Palas".

Karel glumi Marka Bauma, čiji je lik nastao na osnovu osobe iz stvarnog života i kojeg je glumac imao priliku da sretne tokom snimanja.

- Samo je ime promijenjeno, a izgled i karakter su građeni na osnovu stvarne osobe. Upoznao sam muškarca kojeg glumim, on mi je davao savjete koji su mi bili od velike koristi tokom snimanja - kazao je Karel, sa kojim je razgovor "Glasu Srpske" ustupio distributer filma "Una film".

Prema njegovim riječima, o globalnoj ekonomskoj krizi, prije nego što se prihvatio ovog posla, znao je koliko i svaki prosječan građanin, a za ulogu se pripremao čitajući knjige bankara Majka Luisa, na kojima je film i zasnovan, te učeći terminologiju, što mu je, kako kaže, bio najveći izazov, jer su mu bankarski termini bili potpuna nepoznanica.

- Mekej je takođe mnogo pomagao da se informišem, jer smo zaista morali razumjeti ono o čemu smo govorili - kazao je ovaj glumac i dodao da ga je film privukao intrigantnom i zastrašujućom tematikom.

Dopala mu se i glumačka postava, koju čine Kristijan Bejl, Rajan Gosling, Bred Pit, Melisa Leo i mnoge druge kolege sa kojima je želio da radi, ali posebno izdvaja Goslinga, za koga kaže da ga nasmijava bilo da glumi u drami ili u komediji.

- Mekej je takođe veoma komičan i inteligentan i znao sam da će, kao reditelj, napraviti nešto posebno sa ovom pričom - kazao je Karel, ističući da još ne može vjerovati da je počelo prikazivanje filma na kojem su počeli da rade proljetos.

"Opklada vijeka" nedavno je dobila i četiri nominacije za "Zlatni globus".

Knjige

Nakon što je i sam radio u banci na Volstritu osamdesetih godina prošloga vijeka, Majk Luis je napisao bestseler "Poker lažova", duhovitu knjigu koja otkriva bogati i obmanjujući svijet trgovine obveznicama. Nakon finansijskog kolapsa 2008. odlučio je da napiše i nastavak ove priče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana