Glumac, režiser i pisac Saša Terzić o djelu "Mjesečev jahač": Najvažnije da djeca sanjare i da su hrabra

Milanka Mitrić
Glumac, režiser i pisac Saša Terzić o djelu "Mjesečev jahač": Najvažnije da djeca sanjare i da su hrabra

BANjALUKA - "Mjesečev jahač" ima svoju istoriju. Napisao sam prvu verziju sa dvadesetak godina i ona je emitovana na Radio Sarajevu kao radio-igra za djecu.

 

Poslije sam u amaterskom pozorištu Teatar "Lola" režirao "Jahača" i glumio u njemu kada bi god neko od glumaca, iz nekog razloga, bio odsutan. Kada je rat stigao do mene, izbjegao sam iz Sarajeva na Ilidžu i nisam ponio tekst na papiru, ali sam ga, nesvjesno, nosio u glavi. Poslije Dejtonskog sporazuma ponovo sam izbjegao, ali sada u Banjaluku i tu, usidren i spokojan, opet ga iz glave prenio na papir.

Kazao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske, režiser i autor djela za djecu "Mjesečev jahač" Saša Terzić. Ova knjiga za djecu od početne ideje preživjela je veliki put, a nedavno je objavljena u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

- Priča je vremenom doživjela ispravke i pročišćenja i sada, poslije toliko godina objavljena, na moju veliku radost. "Mjesečev jahač" je bajkovita basna u stihu. Ona je klasični pozorišni tekst namijenjen sceni, koju smo, na prijedlog redaktora pjesnika Jove Čulića prilagodili čitaocu - dodao je Terzić.

Kako je naglasio "Mjesečev jahač" je priča o dječaku Nedeljku, koji je kao i sva djeca željan znanja i putovanja. Noću, uz pomoć Mjeseca stiže u džunglu, u kojoj vladaju njeni zakoni. Lik Nedeljka inspirisan je njegovim sestrićem Nedeljkom Rabotom, kome je i posvećena ova knjiga.

- Mališan, pošto je spretni karatista, uči "džunglare" sportskim pravilima, koja su, kako im kaže, mnogo bolja od surove tuče. Na kraju opet, Mjesec, našeg malog junaka vraća kući - naveo je Terzić.

Djelo je opisano kao bajkovita basna za djecu željnu znanja i putovanja, a sa sobom nosi poruku o važnosti sanjarenja i nastanku hrabrosti.

- Najvažnije je da djeca sanjare i da su hrabra, da bi se sama izborila sa svijetom koji im se otvara. Važno je da shvate da sve treba da osjete i vide i nabolje promijene ono što se promijeniti da. Najviše mogu da promijene sebe, jer putovanja mijenjaju hrabre putnike - kazao je Terzić.

Među likovima u djelu su životinje te tako svi čitaoci djela mogu da se susretnu sa slonom, žirafom, majmunom, lavom i drugim životinjama džungle, od kojih svaka nosi neke ljudske osobine, kako to u basnama biva.

Kako Terzić naglašava, kada je riječ o pisanju za djecu, kao takvom, nije toliko teško živjeti za djecu kao režiser, glumac niti kao pisac.

- Mi, odrasli, smo možda propustili svoje šanse našim greškama ili greškama drugih, ali djeca su nepresušan izvor nade i lijep je osjećaj da si na tom njihovom toku, u toj bistrini i čistoti, cvjetna obala, ili kamen oblutak, ili vodopad, koji ima šta da im kaže i pokaže - ispričao je Terzić.

Kada je riječ o oživljavanju djela na sceni, Terzić je pojasnio da bi volio da djelo bude adaptirano u pozorišnu predstavu.

- Lijepo bi bilo da "Mjesečev jahač" iz ove knjige "izjaše" na scenu moje matične kuće, čiji sam dio skoro dvadeset pet godina. Možda bi izvođenje moglo da se desi i na sceni za djecu budućeg pozorišta u Istočnom Sarajevu, za koje se očekuje da će početi da radi u ovoj godini - zaključio je Terzić i dodao da postoji i mogućnost za adaptaciju komada u njegovom "Lutkarajućem pozorištu".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana